Leven met hoogsensitiviteit, hoe doe je dat? Voor veel hoogvliegers is dat een dagelijkse worsteling. Psycholoog en socioloog Wendy van Mieghem publiceerde recentelijk een ‘praktische gids voor bewust leven en werken’ die zowel inzichten als handvatten biedt.
boekbespreking en verloting door Petra Hiemstra, 6 oktober 2019
Wendy: “Hoogsensititiveit is als een gevoelige antenne. Daarmee ontvang je veel extra informatie over wie je bent en wat je nodig hebt. Soms ook over wie anderen zijn en wat zij nodig hebben. Hoe kun je die antenne zo goed mogelijk gebruiken en er ook anderen mee van dienst zijn?”
“Hoogsensitieve mensen ervaren gebeurtenissen en indrukken intenser. Niet alleen door informatie die ze vanbuiten ontvangen, maar ook door informatie die ze vanbinnen ervaren. Ook overprikkeling kan als een zeer intens gebeuren worden ervaren.” “Ik hoor het sensitieve mensen regelmatig verzuchten: ze zouden het contact met de ander wel even willen uitzetten en vragen zich af hoe ze zich kunnen afsluiten voor negatieve invloeden van buitenaf.”
Hoe kun je als HSPer (Highly Sensitive Person, een begrip van Elaine Aron) nu respectvol omgaan met mensen die minder afgestemd zijn op zichzelf of met jou, en met jezelf in deze situatie? Kijk je weg? Sluit je jezelf af? Pas je je aan? Demp je je bewustzijn? Onderdruk je je gevoelens? Of stel je het beleven van dit soort ervaringen uit?
Wendy beschrijft in haar boek een aantal interessante en veelvoorkomende actie-reactiepatronen wanneer je als HSP’er (te) veel voelt: conformisme, emotionele verstrengeling, framing, identificatie, magisch denken, mis-interpretatie, ontkenning, over- en onderschatting, personalisatie, projectie, rationalisering, sabotage, selectieve aandacht, splitsing, verwarring in onderscheid tussen ‘ik en jij’, voelfouten en wegcijferen.
Ik licht er één uit:
“Voelfouten zijn onjuiste conclusies of redenaties op basis van wat je gevoelsmatig waarneemt. Elk mens maakt dagelijks voelfouten. Ze zijn onderdeel van je menselijkheid”.
Wendy: “Het opbouwen en onderhouden van innerlijke ruimte en een stevige emotionele basis kan je helpen om subtieler te denken en voelfouten sneller te herkennen, erkennen en herstellen”.
Manieren die HSPers kunnen ontwikkelen om bij communicatie goed in contact met zichzelf én de ander te blijven zijn: goede afstemming, goede grensbewaking, bewust handelen, expressie geven aan wat in je leeft en goede zelfzorg. Een ander handig hulpmiddel kan een persoonlijke leidraad zijn:
“In de bij vlagen overweldigende hoeveelheid subtiele interacties die kunnen plaatsvinden in communicatie, kan het prettig zijn om een leidraad te vinden. Een richtlijn waaruit jij voldoening en richting kunt halen. Deze leidraad kan dienen als anker in jouw communicatie en tevens als filter: hij maakt onderscheid tussen wat voor jou wel en niet essentieel is.”
Je kunt het boek direct bij de schrijfster zelf bestellen. Hier vind je alle informatie.