Leven met hoogsensitiviteit – Hoe doe je dat? Boekbespreking

Leven met hoogsensitiviteit, hoe doe je dat? Voor veel hoogvliegers is dat een dagelijkse worsteling. Psycholoog en socioloog Wendy van Mieghem publiceerde recentelijk een ‘praktische gids voor bewust leven en werken’ die zowel inzichten als handvatten biedt.

boekbespreking en verloting door Petra Hiemstra, 6 oktober 2019

Leven met hoogsensitiviteit – HSP als ontvangststation

Wendy: “Hoogsensititiveit is als een gevoelige antenne. Daarmee ontvang je veel extra informatie over wie je bent en wat je nodig hebt. Soms ook over wie anderen zijn en wat zij nodig hebben. Hoe kun je die antenne zo goed mogelijk gebruiken en er ook anderen mee van dienst zijn?”

Balans vinden en onderhouden

“Hoogsensitieve mensen ervaren gebeurtenissen en indrukken intenser. Niet alleen door informatie die ze vanbuiten ontvangen, maar ook door informatie die ze vanbinnen ervaren. Ook overprikkeling kan als een zeer intens gebeuren worden ervaren.” “Ik hoor het sensitieve mensen regelmatig verzuchten: ze zouden het contact met de ander wel even willen uitzetten en vragen zich af hoe ze zich kunnen afsluiten voor negatieve invloeden van buitenaf.”

Destructief omgaan met je bijzondere voelvermogen

Hoe kun je als HSPer (Highly Sensitive Person, een begrip van Elaine Aron) nu respectvol omgaan met mensen die minder afgestemd zijn op zichzelf of met jou, en met jezelf in deze situatie? Kijk je weg? Sluit je jezelf af? Pas je je aan? Demp je je bewustzijn? Onderdruk je je gevoelens?  Of stel je het beleven van dit soort ervaringen uit?

Wendy beschrijft in haar boek een aantal interessante en veelvoorkomende actie-reactiepatronen wanneer je als HSP’er (te) veel voelt: conformisme, emotionele verstrengeling, framing, identificatie, magisch denken, mis-interpretatie, ontkenning, over- en onderschatting, personalisatie, projectie, rationalisering, sabotage, selectieve aandacht, splitsing, verwarring in onderscheid tussen ‘ik en jij’, voelfouten en wegcijferen.

Ik licht er één uit:

Voelfouten

“Voelfouten zijn onjuiste conclusies of redenaties op basis van wat je gevoelsmatig waarneemt. Elk mens maakt dagelijks voelfouten. Ze zijn onderdeel van je menselijkheid”.

Constructief omgaan met je hoogsensitiviteit

Wendy: “Het opbouwen en onderhouden van innerlijke ruimte en een stevige emotionele basis kan je helpen om subtieler te denken en voelfouten sneller te herkennen, erkennen en herstellen”.

Manieren die HSPers kunnen ontwikkelen om bij communicatie goed in contact met zichzelf én de ander te blijven zijn: goede afstemming, goede grensbewaking, bewust handelen, expressie geven aan wat in je leeft en goede zelfzorg. Een ander handig hulpmiddel kan een persoonlijke leidraad zijn:

Persoonlijke leidraad

“In de bij vlagen overweldigende hoeveelheid subtiele interacties die kunnen plaatsvinden in communicatie, kan het prettig zijn om een leidraad te vinden. Een richtlijn waaruit jij voldoening en richting kunt halen. Deze leidraad kan dienen als anker in jouw communicatie en tevens als filter: hij maakt onderscheid tussen wat voor jou wel en niet essentieel is.”

Leven met hoogsensitiviteit van Wendy van Mieghem echt iets voor jou?

Je kunt het boek direct bij de schrijfster zelf bestellen. Hier vind je alle informatie.

 

 

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]