Leven met hoogsensitiviteit I Boekbespreking & verloting

Leven met hoogsensitiviteit, hoe doe je dat? Voor veel hoogvliegers is dat een dagelijkse worsteling. Psycholoog en socioloog Wendy van Mieghem publiceerde recentelijk een ‘praktische gids voor bewust leven en werken’ die zowel inzichten als handvatten biedt.

boekbespreking en verloting door Petra Hiemstra, 6 oktober 2019

HSP als ontvangststation

Wendy: “Hoogsensititiveit is als een gevoelige antenne. Daarmee ontvang je veel extra informatie over wie je bent en wat je nodig hebt. Soms ook over wie anderen zijn en wat zij nodig hebben. Hoe kun je die antenne zo goed mogelijk gebruiken en er ook anderen mee van dienst zijn?”

Balans vinden en onderhouden

“Hoogsensitieve mensen ervaren gebeurtenissen en indrukken intenser. Niet alleen door informatie die ze vanbuiten ontvangen, maar ook door informatie die ze vanbinnen ervaren. Ook overprikkeling kan als een zeer intens gebeuren worden ervaren.” “Ik hoor het sensitieve mensen regelmatig verzuchten: ze zouden het contact met de ander wel even willen uitzetten en vragen zich af hoe ze zich kunnen afsluiten voor negatieve invloeden van buitenaf.”

Destructief omgaan met je bijzondere voelvermogen

Hoe kun je als HSPer (Highly Sensitive Person, een begrip van Elaine Aron) nu respectvol omgaan met mensen die minder afgestemd zijn op zichzelf of met jou, en met jezelf in deze situatie? Kijk je weg? Sluit je jezelf af? Pas je je aan? Demp je je bewustzijn? Onderdruk je je gevoelens?  Of stel je het beleven van dit soort ervaringen uit?

Wendy beschrijft in haar boek een aantal interessante en veelvoorkomende actie-reactiepatronen wanneer je als HSP’er (te) veel voelt: conformisme, emotionele verstrengeling, framing, identificatie, magisch denken, mis-interpretatie, ontkenning, over- en onderschatting, personalisatie, projectie, rationalisering, sabotage, selectieve aandacht, splitsing, verwarring in onderscheid tussen ‘ik en jij’, voelfouten en wegcijferen.

Ik licht er één uit:

Voelfouten

“Voelfouten zijn onjuiste conclusies of redenaties op basis van wat je gevoelsmatig waarneemt. Elk mens maakt dagelijks voelfouten. Ze zijn onderdeel van je menselijkheid”.

Constructief omgaan met je hoogsensitiviteit

Wendy: “Het opbouwen en onderhouden van innerlijke ruimte en een stevige emotionele basis kan je helpen om subtieler te denken en voelfouten sneller te herkennen, erkennen en herstellen”.

Manieren die HSPers kunnen ontwikkelen om bij communicatie goed in contact met zichzelf én de ander te blijven zijn: goede afstemming, goede grensbewaking, bewust handelen, expressie geven aan wat in je leeft en goede zelfzorg. Een ander handig hulpmiddel kan een persoonlijke leidraad zijn:

Persoonlijke leidraad

“In de bij vlagen overweldigende hoeveelheid subtiele interacties die kunnen plaatsvinden in communicatie, kan het prettig zijn om een leidraad te vinden. Een richtlijn waaruit jij voldoening en richting kunt halen. Deze leidraad kan dienen als anker in jouw communicatie en tevens als filter: hij maakt onderscheid tussen wat voor jou wel en niet essentieel is.”

Leven met hoogsensitiviteit van Wendy van Mieghem echt iets voor jou? We mogen twee exemplaren t.w.v. 18,95 Euro verloten!

Hebben? Schrijf dan een mail met in de titel ‘Leven met hoogsensitiviteit’ naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl en vermeld in de mail je adresgegevens. De exemplaren worden verloot onder de eerste 10 respondenten, na publicatie in onze nieuwsbrief. De namen van de winnaars maken we op onze website bekend.

Je kunt het boek natuurlijk ook direct bij de schrijfster zelf bestellen. Hier vind je alle informatie.

 

 

 

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]