Mindful conflicten oplossen met de ‘PAUSE’ aanpak I Interview met Rosalie Puiman

Mindful conflicten oplossen met de ‘PAUSE’ aanpak – In 2019 bracht Rosalie Puiman het boek ‘The Mindful Guide to Conflict Resolution‘ uit. In haar boek introduceert zij het concept van ‘Interconnectiviteit’ als onderliggend principe op basis waarvan iedereen op een goede manier conflicten kan oplossen. In dit interview zoomen we in op dit principe en op andere waardevolle tips die zij in het boek aanreikt.

Interview door Petra Hiemstra, 6 november 2020

Interconnectiviteit tijdens conflict gesprekken? Vertel!

Rosalie: Met interconnectiviteit bedoel ik het uitgangspunt dat in een (conflict)gesprek, jouw persoonlijke waarden en behoeftes net zo belangrijk zijn als de waarden en behoeftes van je gesprekspartner. En dat mindful omgaan met conflicten van je vraagt dat je compassie hebt voor beide partijen. Dat klinkt makkelijker dan het is!

Juist in spannende gesprekken, waar het over thema’s gaat die ons écht raken, is het een kunst om uit je eigen oordeel te blijven. Om vanuit vertrouwen, geduld en nieuwsgierigheid, de dankbaarheid en edelmoedigheid op te brengen om te willen onderzoeken waar het voor jezelf én de ander echt over gaat. Dat kunnen we cognitief wel bedenken, ons lichaam reageert echter vaak met sterke emoties op conflicten. Voor we het in de gaten hebben, kunnen we in een ‘vecht, vlucht of bevries’ modus terecht komen als het spannend wordt. De reden dat we vaak terugschrikken voor conflicten, is dat ze ons angst aanjagen. We kunnen bang zijn voor onze eigen emoties of juist voor de emoties voor de ander. Voor je het weet wordt (oude) pijn opgerakeld en escaleert de boel! Ook kunnen we bang zijn voor onze eigen kwetsbaarheid, voor onze plek of voor onze positie in ons sociale netwerk, onze organisatie of onze samenleving. Daarom pleit ik voor de PAUSE aanpak.

Mindful conflicten oplossen – de PAUSE aanpak

‘PAUSE’ is een handig acroniem en ezelsbruggetje en staat voor:

Presence – Kun je helemaal aanwezig zijn in een conflict situatie, zonder oordeel en vanuit nieuwsgierigheid wat je over je eigen behoeftes en die van de ander kunt leren? Bewust blijven ademhalen tijdens het gesprek helpt!
Acceptance – Kun je de huidige situatie én de ander accepteren om van daaruit samen te onderzoeken welke potentiële oplossingen mogelijk zijn?
Undercurrent – Ben je aangesloten op alle subtiele vormen van informatie die in de ‘onderstroom’ aanwezig zijn, denk bijvoorbeeld aan de signalen die je lichaam je geeft tijdens het gesprek, (kleine) verschuivingen in energie tussen jou en de ander, op wat er wordt gezegd en wat er niet wordt gezegd?
Synchronicity – Kun je je voorstellen positief verrast te worden door wat er gaandeweg het gesprek naar boven/voren komt, zonder dat je dit hebt voorbereid?
Exchange – Kun en wil je oprecht delen met de ander wat je écht wilt zeggen, wat je écht voelt?

Hoe moeilijk een lastig gesprek ook kan zijn, vergeet niet dat je altijd mede-eigenaar van het gesprek bent. Door dit besef is het makkelijker om je plek in te nemen tijdens en bij te dragen aan het gesprek, zodat je ook invloed hebt op de uitkomsten ervan.

Heb je ook communicatie tips voor ouders met pubers die conflicten op een goede manier willen oplossen?

Jazeker. Als geen ander weten kinderen hoe ze jou, als ouder, kunnen triggeren met kleine of grote gebaren, zoals schouderophalen of met hun ogen rollen. Heel irritant! Het kan helpend zijn om te bedenken:
– Dit is ook een normale fase;
– Deze fase is voor mijn puber ook lastig;
– Mijn puber is nog geen volwassene. Ik ben dat wel.

Dan is het voeren van lastige gesprekken nog steeds niet makkelijk, maar dan is het wél makkelijker om dat op een vriendelijke en sensitieve manier te doen. Zeker als je als ouder ‘gelaagd luistert’ vanuit een bewuste, ondersteunende intentie. En daarmee bedoel ik dat ouders zichzelf bij ieder gesprek de volgende vragen kunnen stellen:

  1. Luister ik om antwoord te geven? En ben ik daarbij gericht op de vragen die in mijn brein en zijn circuleren? Denk ik in oordelen (jij bent…) of dualiteiten (het is A of B)? Of kan ik mijn energie richten op wat de ander wil bijdragen?
  2. Luister ik om duidelijkheid te verkrijgen? Bijvoorbeeld over feiten, taken, etc.
  3. Luister ik vanuit de wens tot verbinding? Luister je voorbij de woorden naar de emoties en verlangens van de ander?
  4. Luister ik vanuit de intentie om tot een oplossing te komen?

Over Rosalie Puiman

Rosalie Puiman is gecertificeerd leiderschapscoach en opgeleid als ThetaHealer. Daarnaast werkt ze als spreker op het gebied van authentiek leiderschap en als organisatiecoach. Ze is auteur van The Mindful Guide to Conflict Resolution en ze biedt een online abonnement voor leiderschapsontwikkeling aan, de Sovereign Leader Inner Circle.

Interesse in het boek ‘The Mindful Guide to Conflict Resolution’?

Klik dan hier

 

 

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Coachkwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Coachkwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het Coachkwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het Coachkwartiertje is een kort […]

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]