Jij zegt dat je luistert, maar ik voel me niet gehoord…

  • Misschien had hij alleen maar een luisterend oor nodig. De voor de hand liggende oplossingen heeft hij zelf al bedacht. Als jij dan met een gemakkelijke oplossing komt aanzetten, voelt hij zich afgeserveerd.
  • Als Jan nog niet aan jouw oplossing had gedacht, bestaat de kans dat hij zich een sufferd voelt omdat de oplossing zo gemakkelijk is.
  • Soms is iemand zo opgeslokt door de situatie dat hij het verhaal in brokken en stukken vertelt. Als je na de eerste brok met een oplossing komt, is die oplossing niet van toepassing.

Als jij het probleem oplost, krijgt Jan bovendien geen kans om te leren. Wat doe je dan wel?

  • Neem een houding van oordeelloos luisteren aan. Jan kan daardoor zijn gedachten op een rijtje zetten. Het gaat er uiteindelijk om dat Jan zijn verhaal kan doen.
  • Vat samen: je vertelt regelmatig wat je uit het verhaal begrepen hebt en checkt of dat ook zo bedoeld was. Daarmee blijf je in contact met Jan en laat je weten dat je echt luistert.
  • Vraag door over alles wat je onduidelijk vindt. Doordat Jan de situatie aan jou moet uitleggen, zal hij meer grip krijgen op de situatie.
  • Vraag Jan wat hij zou willen dat er gebeurt. Daardoor laat je hem denken aan zijn belangen en behoeften.
  • Laat Jan zelf een aantal oplossingen bedenken en formuleren vanuit verschillende invalshoeken.
  • Overleg hoe Jan deze oplossing tot stand kan brengen.

Vanzelfsprekend geldt dit ook als het om Janine gaat.

Bron: Coachingskalender 10-3-2016 Met dank aan Jeroen van Dijk voor het delen!
Behoefte aan een luistercoach?
Lees hier meer over onze 95% succesgarantie

Zelf GrootLuisteraar worden?
Op 23 maart kun je gratis deelnemen aan het LunchLecture Ik Luister Je Groot aan de Universiteit Wageningen van 12.30-13.30 uur.
Op 19 mei organiseren we weer een open training Ik Luister Je Groot voor lerende leiders. Uiteraard geheel op maat te maken als teamdag of communicatietraining voor je team of personeel.

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe-het-zelf-coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment te duur of wil je éérst een aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan ons e-book en ga (alvast) zelf aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als je het zelf moet betalen […]

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Nieuw: Biografie & Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book)

Biografie & Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière-, Life-, Ondernemers- en Executive coaching – Den Haag – 6 gesprekken

Carrière Coaching  – Mogelijk wil je een volgende stap zetten in je carrière of sta je op een kruispunt in je leven en vraag je je af …  wat nu? Wellicht heb je behoefte aan meer focus? Of een heldere, energie gevende visie voor de komende tijd? Of kriebelt er iets …, maar: wat? Veel […]