Vakantie in vrolijke en liefdevolle verbinding met jezelf, je partner en/of je gezin – 7 tips

Vakantie in vrolijke en liefdevolle verbinding met jezelf, je partner en/of je gezin – Met onze drukke agenda’s en de pittige combinatie van werken en zorgen willen we natuurlijk het maximale halen uit de tijd die we met elkaar en ons gezin doorbrengen. Zonder ruzie, in optimale harmonie. Toch liggen, als je zo lang op elkaars lip zit, woordenwisselingen op de loer…. Daarom hieronder 7 tips.

Door Petra Hiemstra, 29 juni 2017

Tip 1 – Vraag: waar heb jij deze vakantie behoefte aan?

Ook voor vakantie geldt de Pareto regel van het verwachtingsmanagement: 80% voorbereiding is 20% uitvoering. Neem voldoende tijd om vooraf na te gaan waaraan jijzelf en je eventuele reisgenoten écht behoefte hebben. Rust, actie, luxe, natuur, gezelschap, cultuur, een combinatie van alles? Geef bij het vooroverleg met jezelf en anderen actief ruimte aan de stille stemmen, die snel overschreeuwd worden door enthousiaste soortgenoten. Uitgangspunt is dat iedereen oprecht naar elkaar luistert. Je moet echt willen horen wat je partner of kind te zeggen heeft. Dat betekent dat je er de tijd voor moet nemen. Als je geen tijd hebt, zeg dat dan. Elk gezinslid wordt gerespecteerd en gehoord en uiteindelijk houden de ouders de regie. Niet door autoritair te zijn, maar juist door te luisteren. Puzzel gezellig samen tot je het meest ideale scenario voor allen te pakken hebt. Als zich dan onverhoopt ondanks alle goede voorbereidingen toch conflicten voordoen, adem in, adem uit, en bedenk: waartoe nodigt dit conflict mij uit? 

Tip 2 – Stel jezelf open voor echt contact

Als ouder wil je niets liever dan dat je kind zich veilig en geborgen voelt, zodat hij zelfvertrouwen ontwikkelt en de wereld kan gaan ontdekken en leren kennen. Een warme en stevige band tussen jou en je kind is van onschatbare waarde. Maar wat is er voor nodig om die hechte band op te bouwen? En wat betekent dit voor het dagelijks leven? Psycholoog Michael Lewis concludeerde dat de kwaliteit van de relatie met zijn ouders de belangrijkste bepalende invloed is op de intellectuele ontwikkeling van een kind. Veel stress bij baby’s en kinderen wordt veroorzaakt wanneer zijn verzorgers niet beschikbaar zijn. Fysiek én emotioneel. Je kind hoeft niet zelf in een stressvolle situatie te zitten, hij kan ook de spanningen tussen zijn ouders overnemen. Het is, zoals Jorien de Vos schrijft in haar boek ‘Alles Kids, in verbinding met je kind vanaf het allereerste begin’, dus van belang dat jij steeds opnieuw een basis van rust hervindt om goed afgestemd te kunnen reageren op de behoeften van je kind en partner. Hoe beter je ‘sensitief alert’ kunt anticiperen op wat je naasten nodig hebben aan helderheid, ritmes, structuur, vrijheid, voedsel, etc., hoe korter periodes van stress worden en dus hoe vrolijker de periodes van samenzijn. Dus kijk wat je kunt doen om op je vakantie fysiek en emotioneel beschikbaar te zijn voor jezelf en je naasten. En ook hier mag je jezelf de vraag stellen: waar heb JIJ behoefte aan om voldoende aandacht, oprechte complimenten en liefde te kunnen geven, en ontvangen, wat heb jij daarvoor nodig?

Tip 3 – Kies in je communicatie voor ‘ik-boodschappen’ in plaats van ‘jij-boodschappen’.

Als je even niet oppast, dan deel je geen ijsjes uit, maar adviezen. Ben je niet aan het vertroetelen, maar aan het veroordelen. Bemin je je liefsten niet, maar boor je hun romantische voorstellen verbaal de grond in. Ga je in plaats van gezellig samen pony rijden, er op hun  stokpaardjes met jouw verhaal vandoor.

Kortom: ook in de allerbeste vakantiestemming communiceer je snel gewelddadiger dan je lief is. Schend je, meer of minder subtiel, de gouden regels der communicatie. Dit is direct van invloed op de kwaliteit van de relatie met je liefsten… Een eenvoudige stap die je kunt zetten, zo zegt Dr. Thomas Gordon in zijn boek en methode ‘Luisteren naar kinderen, van contact naar verbinding binnen het gezin‘ is om al je ‘jij-boodschappen’ te vervangen door ‘ik boodschappen’.  Jij-boodschappen zijn namelijk snel kleinerend en veroordelend:

Jij moet ophouden
Als je er niet mee ophoudt, dan…
Waarom doe je dat niet?
Waarom kun je niet lief zijn?
Je gedraagt je als een kleuter

Als je spreekt in Ik boodschappen benoem je GEDRAG, GEVOEL EN GEVOLG. In de vakantie klinkt dat bijvoorbeeld zo:

Toen je niet op tijd bij de tent was en niet belde dat je later zou komen, werd ik ongerust….
Ik merk dat ik moe ben, ik wil liever bij de tent blijven dan gaan volleyballen.
Als je zoveel de hort op bent, vind ik dat vervelend, omdat ik ook graag tijd met je wil doorbrengen.
Ik merk dat ik het vervelend vind dat de ontbijtboel blijft staan, zo kan ik me niet goed ontspannen.

Kinderen en partners willen weten waarom je boos bent. Als je verzuimt om dit te zeggen, hebben je naasten geen goede reden om hun gedrag te veranderen.

Slimme kinderen hebben er een hekel aan om verteld te worden wat te doen. Zij vinden het juist fijn om zelf na te denken. Dus in plaats van het directieve: “we gaan zo weg, doe je schoenen en jas aan!“, kun je hen ook uitnodigen: “We gaan over 5 minuten weg, zorg je ervoor dat je klaar bent?”

Tip 4 – Neem LEGO mee op reis: Luister Erg Goed en Ontdek!

Kinderen kennen als geen ander de kracht van de verbeelding. Zijn meester in ‘out of de box denken’, in het bedenken van nieuwe innovaties, het scheppen en bouwen van nieuwe werelden. Bekijk hier dit prachtige filmpje van Lego hoe zij hun fantasie vleugels geven, als jij ze hun gang laat gaan….

In plaats van naar Disneyland gaan, kun je ook dit leuke boek meenemen Neushoorns eten geen pannenkoeken van Anna Kemp en Sara Ogilvie – Meer magie in het dagelijks leven gegarandeerd! “Maartje zit net aan het ontbijt als er een enorme paarse neushoorn de keuken binnen komt wandelen. Ze probeert het aan haar vader en moeder te vertellen, maar die luisteren niet. Ze hebben het veel te druk, zoals altijd. Dus wordt Maartje maar vriendjes met de neushoorn. Gelukkig luistert de neushoorn wél.”

Tip 5 – Neem BEER mee op reis: Bekijk Ergernissen Eens Relatief

Bij de onvermijdelijke ergernissen en ruzies kun je veel doen: struisvogel spelen, vechten, vluchten, bevriezen… De kunst is natuurlijk om je ertoe te Verhouden. Goed te onderzoeken: wat speelt er precies? Is het waar wat ik waarneem? Byron Katie schreef daar dit leuke kinderboek over: Tijger-tijger, is het waar?  Voor stellen en ouders die elkaar dierbaar zijn en hun relatie duurzaam willen koesteren en verdiepen, is het het boek Houd me vast  van Sue Johnson een aanrader. In haar boek legt ze helder uit  dat bijna alle ergernissen en ruzies, in de basis gaan ze over de vraag: “zie je me nog, hoor je me nog, erken je me nog? Ben je blij met mij? Met wie ik ben?  Mag ik zijn wie ik ben om te worden wie ik ben?”

Het scheelt enorm als je in staat bent problemen niet groter of kleiner te maken dan ze zijn , zodat je samen vrolijk Verder kunt. Veel ‘gedoe’ gaat gelukkig ook gewoon voorbij. Blijf je in Nederland? Trakteer jezelf en je partner dan op een workshop Gedoemanagment van collega Frank Schurin. Hij leert je wat jouw persoonlijke gedoe is en hoe je in je creatieve groene brein kunt blijven.

Een andere suggestie is om BEER mee te neemt op vakantie. Bekijk Ergernissen Eens Relatief! Zet je roze bril op en kijk en handel vanuit liefde. Of kijk als éénhoorn, van oudsher symbool voor zuiverheid en genade. Dit sprookje van een commercial voor Thomson van reclamebureau Beattie McGuinness Bungay neemt je mee op reis. De reis van een beer met één oog en een zwaar leven. Maar gelukkig gaat de reis naar de zon en wacht er een grote liefde. Mooi camerawerk, mooie sfeer. Goed naar de glimlach toegewerkt. De cover van Queen door William Shatner verhoogt het kippenvelgehalte. Is het al zomer?

Tip 6 – Luister naar je lichaam

Pas als je op vakantie bent, even uitzoomt, kun je inzoomen. Merk je hoe het écht met je gaat. Of je hoofd, hart en buik nog op één lijn liggen of juist niet. Of je moe bent, of juist energiek.

In haar nieuwste boek “De herontdekking van het lichaam” gaat Bregje Hofstede op zoek naar een antwoord op de vraag waarom zij zich vervreemd voelt van haar lichaam. Na haar burn-out vroeg zij zich af: hoe heeft de breuk tussen lichaam en geest kunnen ontstaan? Ze hoe ze in haar burn-out terechtkwam en hoe zich er langzaam aan ontworstelde. In haar eloquente boek gaat ze op zoek naar de filosofische en maatschappelijke context van die ervaring. Het resultaat is een heel prettig leesbaar en poëtisch geformuleerd doorleefd relaas over de gezondheidsrage die niet over welzijn gaat, maar over presteren; over het filosofische ideaal van zelfkennis en waarom dat zo zelden op het lichaam werd toegepast. En wat er gebeurt als je dat toch doet. De herontdekking van het lichaam is een persoonlijke poging om lichaam en geest weer te verzoenen, en draait om de vraag: het lichaam als hoofdpijndossier, kan dat ook anders?

Tip 7 – Leer je werk (tijdelijk) los laten en leuke dingen doen, ten behoeve van je genialiteit

Hoogvliegers kan het veel moeite kosten om het werk waar ze aan gehecht zijn tijdelijk los te laten. Heb jij of heeft je partner daar (ook) last van? Doe jezelf of je partner dan het boek Het geheim van genialiteit cadeau. Voor hoogvliegers die vaak en graag dóór racen, en zich moeilijk kunnen aanpassen aan een langzamer tempo van hun liefsten, is het waardevol en nodig om van een expert een reden aangereikt te krijgen, waarom het nuttig is om te vertragen en te verlangzamen. Pas als die waarom goed verinnerlijkt is, zal het lukken om het heerlijke harde werken een tijdelijke halt toe te roepen.

Tijn Touber legt aan de hand van vele leuke voorbeelden uit dat het niet alleen leuk is om periodiek iets heel ánders te doen. Het is ook NUTTIG om periodiek iets geheel anders te doen waar je plezier aan beleeft. OMDAT…. dat de enige manier is waarop je hersenen de kans krijgen alle informatie en indrukken van de afgelopen periode te processen, zodat patronen zich kunnen uitkristalliseren. Dat wetende kun je rustig(er) met je kinderen gaan wandelen, zwemmen of varen, want je vertrouwt erop dat je daardoor juist fit genoeg bent om op het moment dat het de ‘AH-erlebins’ zich voordoet, op de juiste wijze kunt reageren. Kortom: juist geregeld wandelen, rennen, fietsen, varen of waar jij maar van geniet, creëert letterlijk ruimte in je hersenpan om weer te gaan bruisen van nieuwe inspiratie en creativiteit. Dus… Go, go, go en GENIET!

En zie je het écht even niet meer zitten, beluister dan dit leuke liedje van Brigitte Kaandorp. 🙂

EEN VROLIJKE VAKANTIE IN LIEFDEVOLLE VERBONDENHEID GEWENST!

Beter leren omgaan met conflicten?

Dit najaar en begin volgend voorjaar organiseren we diverse trainingen, kort en lang, waarin je je vermogen om anderen groot te luisteren, ook in hoffelijke debatten leert vergroten of waarin je leert hoe je bij conflicten ‘in het midden’ kunt blijven tussen strijdende partijen. Je bent van harte welkom. We ontvangen je altijd met open armen en stellen je voor aan andere hoogvliegers die aanwezig zijn met de intentie om jouw dromen concreet een stap verder te brengen!

Delen:

Neem contact met ons op
Laatste blogs
Evenementen
Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject voor 7,50 Euro (e-book)

Doe Het Zelf Coachtraject (e-book) – Heb je wel behoefte aan een coachtraject maar is dat op dit moment bijvoorbeeld te duur of wil je liever éérst een zelf aantal zaken op een rij zetten? Bestel dan dit e-book en ga (alvast) aan de slag! Een coachtraject kost tijd, aandacht en … geld! Zéker als […]

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken I Gratis CONCEPT test I Voor commissarissen

Zelfevaluatie grootluisteren & samenwerken – In samenwerking met Hemingway PG, opleider en trainer van commisarissen, is Haagse Hoogvliegers een zelfevaluatietest aan het ontwikkelen rond ‘grootluisteren en samenwerken’. Deze test wordt specifiek ontwikkeld voor commissarissen, bestuurders en politici (in spé). Immers, juist van commissarissen en bestuurders wordt gevraagd dat zij kunnen samenwerken op het allerhoogste niveau. […]

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

CoachKwartiertje – NIEUW! – 15 minuten volledige aandacht voor JOU (of meer)

Het CoachKwartiertje – Soms heb je NU behoefte aan een luisterend oor. Warme aandacht voor JOU. Een paar goede vragen die zaken verhelderen of in een ander licht zetten. Liefdevolle en heldere reflectie van een neutraal persoon. Intervisie over een lastige casus. Voor al die momenten is het Coachkwartiertje bedoeld. Het CoachKwartiertje is een kort […]

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – 6 x 1,5 uur gratis loopbaanadvies voor Rijksambtenaren

Regeling Loopbaanadvies A&O Fonds Rijk – Werk jij drie jaar of langer als medewerker bij het Rijk? Dan kun je bij het A+O fonds Rijk 1.500 Euro (plus BTW) aanvragen voor een loopbaanscan, loopbaanadvies of carrière coaching bij een CMI-gecertificeerde coach naar keuze! Je mag iedere 5 jaar zo’n traject doen. Wat je met je […]

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek voor 7,50 Euro (e book) – NIEUW

Biografie en Traumaherstel werkboek – Hoe langer ik coach (nu zo’n 12 jaar) – hoe meer ik ben gaan inzien hoezeer de persoonlijke biografie van mijn coachees doorwerkt in het heden. In ieders biografische verhaal kun je veel aanwijzingen vinden die verklaren waarom mensen zich juist nu zich ‘niet zo senang voelen’ of waarom zich […]