Ministerie voor Alternatieven – Walter Dresscher
Door Petra Hiemstra

Ministerie voor Alternatieven – Zolang we met elkaar in dezelfde “boot” zitten én voldoende fluïde, veerkrachtig en verbeeldingskrachtig zijn om alternatieven te bedenken, zijn alle problemen oplosbaar, gelooft Walter Dresscher. In dit artikel betoogt hij dat: Collectief leren denken in alternatieven ongelooflijk veel Positief Toekomst Perspectief biedt; Alternatieve mobiliteit betekent dat je in 2 uur met de ET3 in Beijing kunt zijn; Natuurlijk wonen in steden heel goed mogelijk is; We veel energiezuiniger kunnen leven als we ándere keuzes maken;…

Ministerie voor Lokale Gemeenschappen – Anne-Marie Benschop
Door Petra Hiemstra

Stel dat we collectief besluiten lokale gemeenschappen optimaal te faciliteren en te steunen. Hoeveel waarde en welzijn zou dat opleveren voor mens, samenleving en milieu? Anne-Marie Benschop stelt hiertoe de volgende maatregelen voor: Erken het talent, de uniciteit én de betekenis van ieder mens, plant en dier voor de gemeenschap; Ontwikkel lokale gemeenschappen als lerende netwerken; Koop het liefst lokaal, niet omdat het moet maar omdat het leuk is!; Faciliteer een inkomen voor wijkwerkers; Veranker het belang van lokale gemeenschappen…

Ministerie voor Gezonde Generaties en Gendergelijkheid – Tessa Roseboom
Door Petra Hiemstra

Ministerie voor Gezonde Generaties en Gendergelijkheid – In dit artikel pleit professor Tessa Roseboom voor 5 maatregelen die de gezondheid en het levensgeluk van alle generaties ten goede komen: Pure preventie: door preconceptiezorg en gratis anticonceptie; De beste basis: door ontwikkelbudget en ruim betaald ouderschapsverlof (2 x 9 maanden); Onderwijs in ‘Tafel van ZIJN’ ondersteunt goede ontwikkeling; Goede hechting: begint met luisteren, lezen en lessen in liefde; Groene omgeving = gezonde generatie. Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en gezondheid…

Ministerie voor stilte – Erik Roelofsen
Door Petra Hiemstra

Onze taal is vele gezegdes rijk die stilte waarderen: Spreken is zilver, zwijgen is goud. Stille wateren hebben diepe gronden. Je wordt ergens stil van…. In dit artikel pleit Erik Roelofsen voor vier maatregelen die ‘stiltewinst’ en daarmee meer individueel en collectief welzijn opleveren: Stimuleren en creëren van stille- en rustige gebieden in de stad Actieve aanpak zwerfgeluid in gedrag en handhaving Duurzame stilte als inkoopcriterium voor organisaties en gemeenten Aandacht voor optimaal akoestisch ontwerp in opleidingen en bij de…

Wat stilte met je hersenen doet I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra

Wat stilte met je hersenen doet – een neurowetenschappelijke verkenning – Wat doet stilte met je hersenen? Waarom zijn velen van ons er zo bang voor? Werkt stilte ons soms op onze zenuwen? En wat maakt dat anderen naar serene rust en stilte snakken? boekbespreking door Petra Hiemstra 13 mei 2020 Wat stilte met je hersenen doet – een neurowetenschappelijke verkenning Neurowetenschapper Michel Le Van Quyen beschreef zijn ervaringen met absolute rust en stilte, nadat hij op een dag verlamd wakker…

Hoe gaan we dit uitleggen door Jelmer Mommers – Boekbespreking
Door Petra Hiemstra

Hoe gaan we dit uitleggen – We zijn het ’tippingpoint’ inmiddels voorbij. De meesten van ons zijn inmiddels doordrongen van de urgentie van het ‘klimaatprobleem’. Wat maakt dan dat het aanpakken ervan zo lastig is of lijkt? Jelmer Mommers, schrijver voor De Correspondent, geeft er in zijn recent verschenen boek ‘Hoe gaan we dit uitleggen’ (juni 2019) een helder antwoord op. boekbespreking door Petra Hiemstra, 5 november 2019 Hoe gaan we dit uitleggen? Mommers schrijft: “De belangrijkste reden dat we…