Hoe hoog is jouw LQ? Over LQ als richtinggevend kompas in relaties en leiderschap
Door Petra Hiemstra
Hoe hoog is jouw LQ

Hoe hoog is jouw LQ?  Over LQ, de intelligentie om lief te hebben, als richtinggevend kompas in relaties en leiderschap In een tijd waarin systemen piepen en kraken, maatschappelijke spanningen oplopen en leiderschap vaak wordt verward met controle, is er op de onderstroom een stille verschuiving gaande. Een beweging van hoofd naar hart. Van beheersen naar verbinden. Van overtuigen naar uitnodigen. In die beweging duikt steeds vaker een nieuw begrip op: de Love Quotient (LQ) – de intelligentie om lief…

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging
Door Petra Hiemstra
De emancipatie van de hoogbegaafde mens

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging – Hoogbegaafdheid is geen nieuw fenomeen. Door de eeuwen heen hebben hoogbegaafde en meervoudig begaafde mensen de wereld gevormd met hun denkkracht, creativiteit en uitzonderlijke talenten. En toch is de wetenschappelijke erkenning van hoogbegaafdheid nog jong; pas twintig jaar geleden begon men dit onderwerp serieus te onderzoeken. In die tijd werd hoogbegaafdheid vooral als een probleem beschouwd. Mensen die sneller dachten, dieper voelden en grotere ambities hadden, voelden zich vaak onbegrepen en…

De Hergeboorte van de Ziel – Opnieuw Kiezen voor het Leven
Door Petra Hiemstra
de-hergeboorte-van-de-ziel

De hergeboorte van de ziel – Opnieuw kiezen voor het Leven – Soms lijkt het leven ons uit te nodigen om opnieuw geboren te worden. Niet zo zeer fysiek, maar spiritueel. De afgelopen weken, merk ik dat het thema ‘hergeboorte’ zich actief in mijn praktijk aandient. Verschillende coachees, rond de leeftijd van 40 tot 50 jaar, geven aan een diep verlangen te voelen om opnieuw in het leven te stappen. Die verandering vraagt om de moed om dat proces zelf…

Sterk staan door flexibel bewegen – Belichaamd leiderschap door Paula Kolthoff I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Sterk staan door flexibel bewegen

Sterk staan door flexibel bewegen – In haar nieuwste boek beschrijft collega Paula Kolthoff hoe we kunnen leren om flexibel te blijven onder (bijna) alle omstandigheden en tegelijkertijd onze draagkracht kunnen vergroten. Zodat je soepel kunt schakelen in lastige of vervelende situaties. Het boek is een fijn vervolg op haar eerste boek: Stevig staan in intense situaties. De kern van haar betoog draait om belichaamd leren en leiderschap. Verbinding maken met je lichaam en met alle signalen die het je…

Goed omgaan met kritiek – Deel 2
Door Petra Hiemstra
Mag ik je kritiek geven

Goed omgaan met kritiek – Deel 2 – Mijn recente bericht over de kritiek die ik na presentaties voor publiek (soms) op mijn uiterlijk of optredens ontvang en mijn ontzetting over de botheid ervan, heeft duidelijk een snaar geraakt. Collega trainers MG en Peter Hoekstra reikten uit en mailden en belden me. De inzichten die onze gesprekken erover opleverden, deel ik hieronder ook graag met jou. Uiteraard met hun toestemming. Goed omgaan met kritiek – hoe doe je dat? In…

Luisteren naar de kamer als trainer I Gijs van Bilsen
Door Petra Hiemstra
Expertbijeenkomst Maatwerk HB Kinderen

Luisteren naar de kamer als trainer – Deze week las ik een bericht op LinkedIn van mijn collega trainer Gijs van Bilsen. Zijn mentor Sue Walden was overleden. Van haar leerde Gijs om ‘naar de kamer te luisteren’ om te weten wanneer het tijd is voor een volgende fase in de training (of nog niet). Ik vond het zo’n mooi bericht, dat ik Gijs heb gevraagd of ik zijn inzichten ook met jullie mag delen. Dat mocht, dus bij deze!…

Wat is een écht intelligente vraag?
Door Petra Hiemstra
Wat is een echt intelligente vraag

Wat is een écht intelligente vraag? Sinds ik weet dat er sapioseksuele (of sensuele – dat klinkt vriendelijker) mensen bestaan en deze mensen steeds vaker uit de kast komen als liefhebbers van ‘vragen die raken, schaken en vermaken’ – ben ik geboeid door het de vraag: wat maakt een vraag nu écht intelligent? Zo’n vraag die je hart en ziel een sprongetje doet maken? Zeker nu ik merk dat vooral veel mannen in mijn omgeving smachten naar écht intelligente vragen,…

Troonrede 2024 Luisteren alleen is niet (meer) genoeg – burgers willen grootgeluisterd worden
Door Petra Hiemstra
Troonrede 2024 Luisteren Alleen Is Niet Genoeg

Troonrede 2024 Luisteren Alleen Is Niet Genoeg – Vandaag is het weer zo ver. Als politici en burgers zetten we ons mooiste hoedje weer op en ons beste beentje voor. Om te luisteren naar de woorden van onze Koning Willem-Alexander natuurlijk. In de troonredes van de laatste drie jaar komt het thema luisteren steeds prominenter naar voren. Ik hoop dat onze nieuwe regering bij monde van koning Willem Alexander vandaag een stap verder gaat. En dat het dit jaar behalve…

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap – Interview met Paula Kolthoff
Door Petra Hiemstra

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap loont – Paula Kolthoff (1964) werkt ruim 25 jaar als trainer, adviseur en coach. Haar missie is om leiderschap te versterken door lichaamsbewustzijn. Ze ontwikkelde Embodied Learning voor leiders en ontwerpt lichaamsgerichte oefeningen bij training, opleiding en leiderschapstrajecten. Ze laat individuen en organisaties ervaren dat leiderschap verdiept en versterkt wordt als je de wijsheid van je lichaam laat spreken. In 2021 bracht zij het boek ‘Stevig staan in intense situaties – Balans in je leiderschap met…

Intuïtie – Luister jij ernaar?
Door Petra Hiemstra
Optimaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Intuïtie – luister jij ernaar? Intuïtief luisteren is makkelijker naarmate we meer innerlijke vrije luisterruimte hebben om de signalen die ons lichaam ons geeft, te kunnen beluisteren. Intuïtief luisteren is een waardevolle vaardigheid die je kan helpen om betere beslissingen te nemen, goede grootluistervragen te stellen en meer in lijn te leven met jezelf. In dit artikel lees je meer over wat een torus-veld is en ontvang je 7 tips om (nog) beter naar je intuïtie te luisteren. door Petra…

Telos gericht luisteren – Luisteren naar het hoogste potentieel
Door Petra Hiemstra
telos gericht luisteren

Telos gericht luisteren – Luisteren naar het hoogste potentieel – Door mensen, organisaties en zelfs samenlevingen groot te luisteren, helpen we hen om hun ‘telos’, hun bedoeling, bestemming en hoogste niveau van vervolmaking, te bereiken. In dit artikel lees je meer over wat het begrip telos betekent en wat de grote filosofen er op hun eigen manier over zeggen. Tenslotte vind je een aantal grootluistervragen die je in gesprekken kunt stellen om mensen, organisaties en zelfs onze hele samenleving te…

Horen, luisteren en grootluisteren – De kunst van diepgaande communicatie (volgens ChatGPT)
Door Petra Hiemstra
Horen, luisteren en grootluisteren volgens ChatGPT

Horen, luisteren en grootluisteren – Zou ChatGTP daar al een artikel over kunnen schrijven? Over het begrip grootluisteren dat ikzelf in de wereld heb gezet in 2019? En zo ja, zou het dan ook verwijzen naar de bron waar het zijn kennis vandaan haalt? Ik nam gisteren de proef op de som. En nee, het artikel zorgt uit zichzelf niet voor bronvermelding. En ja, wel ontvang ik een hele mooie tekst, die goed lijkt te zijn overgenomen van mijn eigen…

Hoopgericht luisteren – leer luisteren als een logotherapeut
Door Petra Hiemstra
Hoopgericht luisteren

Hoopgericht luisteren – Het luisteren op de laag van de hoop, helpt om in te schatten in hoeverre het te bereiken ideaal al als verlangen in potentie aanwezig is. Als grootluisteraar ben je in essentie een logotherapeut: iemand die op zoek gaat mét de ander naar diens geloof, hoop en liefde. Zodat het leven weer warme wind onder de vleugels krijgt. door Petra Hiemstra, 16 augustus 2024 Hoopgericht luisteren is logotherapie beoefenen Je zou kunnen stellen dat een grootluisteraar logotherapie…

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – 5.000 Euro subsidie voor training grootluisteren
Door Petra Hiemstra
Stimuleringsregeling Samen voor ontwikkeling A + O Fonds Rijk

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – Is er iets wat voor jouw gevoel zoveel beter kan of moet binnen jouw werk voor de Rijksoverheid? Heb jij een goed idee om het werk van jou en je collega’s, je team of zelfs je organisatie leuker, slimmer of inclusiever te maken? Dan is er goed nieuws! Het A&O Fonds Rijk heeft een fantastische stimuleringsregeling waarmee je € 5.000 inclusief btw aan subsidie kunt aanvragen voor een vernieuwend initiatief dat jouw werk, team of organisatie…

Luisterrollen – Welke zijn er eigenlijk?
Door Petra Hiemstra
Luisterrollen

Luisterrollen – Welke zijn er eigenlijk? In het begeleiden van mensen in hun proces ‘van talent naar meesterschap’, ‘van pijn naar welzijn’ en van ‘intuïtie naar synchroniciteit’, wisselen grootluisteraars hun gesprekstechnieken af. In dit artikel lees je meer over verschillende luisterrollen die er zijn en wanneer je ze in een gespreksproces kunt toepassen. door Petra Hiemstra, 15 augustus 2024 Luisterrollen – welke zijn er eigenlijk? Als ik coach, wissel ik mijn luisterrollen af. Doorgaans volg ik ongeveer deze ‘route’: uitnodigen…