De emotioneel afwezige moeder – Herkennen en helen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd
Door Petra Hiemstra

De emotioneel afwezige moeder – Herkennen en helen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd –  De kwaliteit van de moeder-(of ouder)kind-relatie blijkt in belangrijke mate van invloed op de kwaliteit van de relaties die je hebt als volwassene. Kun je als volwassene goede relaties aangaan als jezelf emotioneel niet goed gehecht bent? In dit artikel bespreek ik het boek De Emotioneel Afwezige Moeder van psychotherapeut Jasmin Lee Cori . Ik vat op basis van haar boek een aantal wezenlijke inzichten…

Samenlevingen in balans – het kán wel. Op naar een samenleving ‘in matura’
Door Petra Hiemstra

Samenlevingen in balans – In haar boek, Samenlevingen in Balans, dat al in 2014 verscheen, geeft de schrijfster, bioloog, ecoloog en kunstenares Marja de Vries een buitengewoon boeiend overzicht van bewust levende, vreedzame, stabiele, egalitaire en florerende samenlevingen over de hele wereld, die leven (of leefden) in harmonie met de natuur. Zelden las ik een boek waarin zo frequent verwezen wordt naar boeiend werk van vrouwelijke wetenschappers, denkers, filosofes, helers en schrijvers. Vanuit Haagse Hoogvliegers zetten we ons graag in…

Oosterse wijsheid – westerse renaissance I Uitnodiging tot ontwikkeling van je innerlijke zelf
Door Petra Hiemstra

Oosterse wijsheid – westerse renaissance – Iedere jaar lees ik een aantal boeken, waarvan ik hopen dat ze mijn grootluistervermogen fiks oprekken. Het boek Oosterse Wijsheid – Westerse Renaissance geschreven door de praktische filosoof Sudhakar S. Dikshit en vertaald door Hans Leewens was daar deze zomer daar één van. Hoewel het boek (oorspronkelijke titel: I am all – a cosmic vision of man) al in 1988 is verschenen, sluit het pleidooi voor een westerse renaissance die gebaseerd is op oosterse…

Heel de organisatie – Hoe je als heelbegaafde zieke organisaties kunt helpen helen
Door Petra Hiemstra

Heel de organisatie – Volgens organisatiesocioloog en veranderkundige  Marieke van Voorn kunnen heelbegaafden zieke organisaties helpen helen. Zij muntte het begrip ‘heelbegaafdheid’ in haar boek Heel de organisatie – Herstel het zelfhelende vermogen van de organisatie. In haar boek legt ze uit hoe organisaties ziek kunnen worden én hoe heel-begaafden organisaties kunnen bijstaan in het voorkomen en genezen van ziekmakende patronen. In dit interview vraag ik Marieke wat zij verstaat onder het begrip heelbegaafdheid, wat heelbegaafden kenmerkt en hoe zij…

Het verborgen leiderschap van oudste dochters door Aike Borghuis
Door Petra Hiemstra
Verborgen leiderschap oudste dochters Aike Borghuis

Het verborgen leiderschap van oudste dochters – Als oudste dochter, werd mijn aandacht gelijk getrokken toen ik het boek van Aike Borghuis voorbij zag flitsen op sociale media. De titel prikkelde en intrigeerde me. Ik herkende me vooral in mijn neiging om allerlei problemen ‘in het grotere geheel’ op te willen lossen. Aike geeft in haar boek allerlei systemische inzichten en vooral ook praktische handreikingen en vragen waarmee je zelf aan de slag kunt. In dit artikel deel ik de…

Laklaag I Gedichten over de route van verbroken verbinding naar hernieuwde heelheid
Door Petra Hiemstra

Laklaag – Gedichten over de route van verbroken verbinding naar hernieuwde heelheid door Moniek Wolters I Boekbespreking  Soms denk ik: hád maar een laklaag. Je weet wel: zo’n onzichtbaar teflonlaagje dat emoties van anderen als regendruppels op een paraplu van je laat afglijden. Wat zou dat heerlijk zijn! Vaak voel ik me als hb/hsp’er als een naaktslak: een slak zonder huisje om me veilig in terug te trekken. Met een huid die vaak (te) permeabel is en alle prikkels moeiteloos…

Het hoogbegaafde zusje in een autistische familie
Door Petra Hiemstra

Het hoogbegaafde zusje in een autistische familie I Boekbespreking – Hoe is het leven als je jong bent. Vrouw. Hoogbegaafd. Hoog sensitief. En. Talentvol. Als je een broer (Thom) met autisme hebt die de woorden ‘nee en stop’ niet kent. Als alles wat je op school aangereikt krijgt ZO ontzettend makkelijk en saai is dat je er gewoonweg niet op kúnt concentreren omdat je hersenen er niet door geactiveerd worden, maar dat het toch gemaakt MOET worden? In haar boek…

Holistische Zorg: Literatuur – Artikelen – Boeken – Voorbeeldprojecten – Podcasts – TED Talks
Door Petra Hiemstra
Systeemopstelling Heel de Mens I Zorgsparen I Holistische Zorg I Haagse Hoogvliegers

In 2023 wil Haagse Hoogvliegers zich graag samen met JOU actief inzetten voor meer Holistische Zorg in Nederland. Concreet wil ik HZ professionals samenbrengen die al werken bij en/of willen bijdragen aan de (financiële) realisatie van: 12 Holistische Heelhuizen/Gezondheidscentra/Leefstijlklinieken (náást de reguliere ziekenhuizen), en; 12 centra voor Gezin & Geluk (voor optimale hechting & ouderschap), en; 2 x 9 maanden maanden riant betaald ouderschapsverlof (naast 4,5 maand bevallingsverlof voor de moeder). Samen met hen (jou?) zou ik willen onderzoeken: wat…

Empathisch intelligent – bestaat dat? En wat moet je doen als je (te)veel voelt?
Door Petra Hiemstra
Empathisch intelligent

Empathisch intelligent. Bestaat dat? Volgens de psycholoog en kunsttherapeute en schrijfster Imi Lo wel, al is het een vorm van begaafdheid waar niemand over praat. In haar recent verschenen boek Te(veel) voelen stelt zij: “In onze samenleving is het ‘begaafde kind’ het kind dat hoge cijfers haalt en wedstrijden wint. Hartswijsheid, emotionele begaafdheid en een hoge mate van moreel besef zijn gaven die in hoge mate bijdragen aan het welzijn in (en heelheid van) onze samenleving en planeet. Toch worden…

Cultuurdingetje, hè … ? Over vloerbedekkingslogica in organisaties en meer …
Door Petra Hiemstra

Cultuurdingetje, hè …? – Leiders van nu staan aan de lat als het gaat om hun organisatie 2100-proof maken. Talloze maatschappelijke vraagstukken vragen om een organisatie die daar actief mee aan de slag gaat. Toch valt de gewenste wendbaarheid en veranderbaarheid in de praktijk vaak tegen. Wat maakt organisatieverandering nu vaak zo lastig of taai? Omdat de organisatiecultuur veelal stevig in de vloerbedekking verweven zit! In haar boek  Cultuurdingetje he? legt auteur Maaike Thiecke de logica van die taaiheid uit.…

Innerlijk leiderschap vraagt om kleur bekennen
Door Petra Hiemstra

, Innerlijk leiderschap vraagt om kleur bekennen – dat brengt het beste in je naar boven, stelt eco-pscychologe, schrijfster en kunstenares Jeanette Mennes in haar boek ‘Kleur bekennen’. In dit boek nodigt ze vrouwen uit te be-tekenen, te be-kennen, te be-zielen en te be-leven om zo tot meer zelf-inzicht te komen. Haar boek leest als één vrolijke, eloquente en muzikale ode aan de (multi)begaafde en veelal verborgen vrouw die niets liever wil dan dat de diepte van haar ziel gekend…

Oorbewustzijn als sleutel op het pad naar vrede en vrijheid
Door Petra Hiemstra

Oorbewustzijn “Je moet voorzichtig zijn met wat je vertelt. Sommige oren zijn tunnels. Je woorden gaan naar binnen en raken verloren in het duister. Sommige oren zijn platte pannen, zoals gouddelvers gebruikten bij het zoeken naar goud. Wat je zegt zal weggespoeld worden met de stenen. Je zoekt lange tijd tot je de juiste oren vindt. Tot die tijd zijn er vogels en lampen om tegen te praten, een geduldig doekje in cirkels wrijvend tot glans, en de langzame, geleidelijk…

Onder commissarissen – Wat maakt luisteren in de boardroom lastig?
Door Petra Hiemstra
Onder commissarissen Luisteren in de boardroom

Onder commissarissen – Wat maakt luisteren in de boardroom nu zo lastig?  In dit boek legt onderzoekster en boardroomevaluator Marilieke Engbers uit welke factoren de communicatie in de boardroom helpen en welke haar dynamiek verstoren. Nuttig. Ons land kent ongeveer 5000 Raden van Commissarissen (RvC) met 30.000 commissarissen. Al deze mensen zien erop toe dat bestuurders van ondernemingen handelen in het belang van onze samenleving als geheel, en in het belang van de aandeelhouders en andere stakeholders. Commissarissen fungeren als…

Een kudde pinguïns – Herkennen en aanpakken van systeemtrauma in je organisatie
Door Petra Hiemstra
Een kudde pinguïns boek Goof van amelsvoort boekbespreking

Een kudde pinguïns – Leidingnemen in posttraumatische groei in teams van Goof van Amelsvoort gaat over hoe je systeemtrauma in je organisatie kunt herkennen en aanpakken. Dit boek is een aanrader als jij, als leidinggevende, wilt leren hoe je jouw ‘sensitiviteit als hard skill’ kunt inzetten om de beschadigde relationele bedrading in je organisatie te herstellen. In dit artikel vraag ik Goof de belangrijkste punten uit zijn boek met je te delen’ en hoe je de de drie soorten moeheid…

Het onverwoestbare kind – Hoe adopteerbaar ben jij? Boekbespreking Lillian B. Rubin
Door Petra Hiemstra

Het onverwoestbare kind – In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig hoogvliegers die als kind niet de emotionele steun, stimulans en bedding hebben ervaren, die ze wel graag hadden willen hebben. Al in 1997 scheef Lillian B. Rubin het boek Het onverwoestbare kind. Het is een bundel van verhalen die inzicht bieden hoe kinderen hun verleden overwinnen. Sindsdien is het vele malen herdrukt. In dit artikel vat ik een aantal voor mij belangrijke inzichten samen, zodat jij er je voordeel mee…