Het Japanse begrip Ma is waardevol in tijden van ‘niet weten’
Door Petra Hiemstra

Het Japanse begrip Ma is waardevol om te kennen in periodes van ‘niet weten’ – Allemaal kennen we periodes in ons leven, werk of projecten waarop we zaken even niet weten. Waarin we het oude losgelaten hebben en het nieuwe niet zichtbaar is. Net zoals het na de herfst en winter altijd weer lente en zomer wordt. De Japanners hebben een mooi begrip voor deze fase: Ma. In dit artikel lees je er meer over, zodat het je tot steun…

Het venijn zit in de start I Boekbespreking boek Maaike van der Wal
Door Petra Hiemstra
Het venijn zit in de start

Het venijn zit in de start – Eind september 2024 schreef Maaike van der Wal haar eerste boek Het Venijn zit in de start. Aanrader voor alle aanstaande CEO’s die willen weten hoe ze het eerste jaar en vooral de cruciale eerste 100 dagen van hun nieuwe functie optimaal kunnen vormgeven. “De kunst is”, zegt Maaike (expert in leiderschapstransities), “om verborgen risico’s snel te kunnen detecteren, te voorkomen dat je belangrijke kansen aan je neus voorbij laat gaan en je te beseffen…

Goed omgaan met kritiek – Hoe doe je dat? Deel I
Door Petra Hiemstra
Mag ik je kritiek geven

Goed omgaan met kritiek. Hoe doe je dat? – Veel hoogvliegers krijgen regelmatig de wind van voren. Als we écht in onze kracht gaan staan kunnen andere mensen dat knap lastig, bedreigend of intimiderend vinden. Als we niet oppassen, dan halen ze uit. Dan halen ze ons naar beneden in plaats dat ze ons de warme wind onder de vleugels geven waar we ten diepste naar verlangen … Ook ik krijg regelmatig kritiek. Zeker als ik als trainer of spreker…

Goed omgaan met kritiek – Deel 2
Door Petra Hiemstra
Mag ik je kritiek geven

Goed omgaan met kritiek – Deel 2 – Mijn recente bericht over de kritiek die ik na presentaties voor publiek (soms) op mijn uiterlijk of optredens ontvang en mijn ontzetting over de botheid ervan, heeft duidelijk een snaar geraakt. Collega trainers MG en Peter Hoekstra reikten uit en mailden en belden me. De inzichten die onze gesprekken erover opleverden, deel ik hieronder ook graag met jou. Uiteraard met hun toestemming. Goed omgaan met kritiek – hoe doe je dat? In…

Luisteren naar de kamer als trainer I Gijs van Bilsen
Door Petra Hiemstra
Bijeenkomst Individuele Leerlijn

Luisteren naar de kamer als trainer – Deze week las ik een bericht op LinkedIn van mijn collega trainer Gijs van Bilsen. Zijn mentor Sue Walden was overleden. Van haar leerde Gijs om ‘naar de kamer te luisteren’ om te weten wanneer het tijd is voor een volgende fase in de training (of nog niet). Ik vond het zo’n mooi bericht, dat ik Gijs heb gevraagd of ik zijn inzichten ook met jullie mag delen. Dat mocht, dus bij deze!…

Wat is een écht intelligente vraag?
Door Petra Hiemstra
Wat is een echt intelligente vraag

Wat is een écht intelligente vraag? Sinds ik weet dat er sapioseksuele (of sensuele – dat klinkt vriendelijker) mensen bestaan en deze mensen steeds vaker uit de kast komen als liefhebbers van ‘vragen die raken, schaken en vermaken’ – ben ik geboeid door het de vraag: wat maakt een vraag nu écht intelligent? Zo’n vraag die je hart en ziel een sprongetje doet maken? Zeker nu ik merk dat vooral veel mannen in mijn omgeving smachten naar écht intelligente vragen,…

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap – Interview met Paula Kolthoff
Door Petra Hiemstra

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap loont – Paula Kolthoff (1964) werkt ruim 25 jaar als trainer, adviseur en coach. Haar missie is om leiderschap te versterken door lichaamsbewustzijn. Ze ontwikkelde Embodied Learning voor leiders en ontwerpt lichaamsgerichte oefeningen bij training, opleiding en leiderschapstrajecten. Ze laat individuen en organisaties ervaren dat leiderschap verdiept en versterkt wordt als je de wijsheid van je lichaam laat spreken. In 2021 bracht zij het boek ‘Stevig staan in intense situaties – Balans in je leiderschap met…

Intuïtie – Luister jij ernaar?
Door Petra Hiemstra
Optimaal onderwijs voor hoogbegaafde kinderen

Intuïtie – luister jij ernaar? Intuïtief luisteren is makkelijker naarmate we meer innerlijke vrije luisterruimte hebben om de signalen die ons lichaam ons geeft, te kunnen beluisteren. Intuïtief luisteren is een waardevolle vaardigheid die je kan helpen om betere beslissingen te nemen, goede grootluistervragen te stellen en meer in lijn te leven met jezelf. In dit artikel lees je meer over wat een torus-veld is en ontvang je 7 tips om (nog) beter naar je intuïtie te luisteren. door Petra…

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – 5.000 Euro subsidie voor training grootluisteren
Door Petra Hiemstra
Stimuleringsregeling Samen voor ontwikkeling A + O Fonds Rijk

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – Is er iets wat voor jouw gevoel zoveel beter kan of moet binnen jouw werk voor de Rijksoverheid? Heb jij een goed idee om het werk van jou en je collega’s, je team of zelfs je organisatie leuker, slimmer of inclusiever te maken? Dan is er goed nieuws! Het A&O Fonds Rijk heeft een fantastische stimuleringsregeling waarmee je € 5.000 inclusief btw aan subsidie kunt aanvragen voor een vernieuwend initiatief dat jouw werk, team of organisatie…

Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken
Door Petra Hiemstra
geld en gedrag Dan Ariely

Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken –  Volgens gedragswetenschapper en hoogleraar psychologie Dan Ariely en Jeff Kreisler knoeit geld met ons hoofd. Gaan we er minder rationeel mee om dan we denken. Zo vallen we, volgens hen, makkelijk ten prooi aan te veel kleine uitgaven. In hun boek Geld en Gedrag vragen zij zich af: wat maakt toch dat we zo vaak geld uitgeven op een manier die financieel onzinnig is…

Schaarste – aan geld, tijd, kwaliteiten of aandacht – hoe gaan we daar goed mee om?
Door Petra Hiemstra
Schaarste

Schaarste – Hoe gaan we daar goed mee om? En hoe komt het toch dat schaarste zo snel bezit neemt van ons denken? Zodra we een tekort ervaren, aan geld, aandacht, sociaal kapitaal of iets anders dat voor ons belangrijk is, kunnen we maar moeilijk nog aan iets anders denken. Schaarste, of het nu om financiële schaarste of schaarste aan sociaal kapitaal gaat, beheerst ons denken en neemt er, zo lijkt het wel, bezit van. Schaarste leidt tot ontevredenheid en…

Luisterdimensies – Alléén leuk voor luisternerds!
Door Petra Hiemstra
Luisterdimensies

Luisterdimensies – In het grootluisteren van jezelf, je naasten, cliënten, medewerkers of burgers kun je als leider en grootluisteraar alert zijn op een eindeloze hoeveelheid luisterlagen en luisterdimensies. Daarom een waarschuwing vooraf. Dit artikel is vooral bedoeld voor grootluisternerds. Zij die net als ik vreugde scheppen in het steeds gerichter, gelaagder leren luisteren naar jezelf en ander(en), opdat ieders potentieel optimaal tot ontvouwing kan komen ten behoeve van het grotere geheel. 🙂 Leren grootluisteren is net als (leren) autorijden. Als…

Waardengericht luisteren – Over ethos en waardig luisteren in leiderschap
Door Petra Hiemstra
waardengericht luisteren ethos waardig luisteren

Waardengericht luisteren – Als coach, trainer, docent, psycholoog of psychiater wil je graag weten wat iemand écht belangrijk vindt. Je wilt weten waar je coachee warm voor loopt en waar hij/zij gevoelig voor is (ethos, pathos). Want hoe beter mensen weten wat zij belangrijk vinden en waarom – hoe gerichter zij hun leven, werk en leiderschap vorm kunnen en gáán geven. Sturen op wat je belangrijk vindt, geeft mijn coachees rust, helderheid, richting en meer voldoening, is mijn ervaring. In…

Erkenningsgericht luisteren – Valideren kun je leren!
Door Petra Hiemstra
Erkenningsgericht luisteren

Erkenningsgericht luisteren – Ieder mens heeft behoefte aan erkenning. Aan het gevoel volledig en uniek te mogen zijn wie je bent, om te worden wie je kunt zijn. Toch slaan veel mensen in gesprekken het erkennen, bekrachtigen en valideren van wat we zojuist gehoord of waargenomen hebben, over. En merken zij (snel genoeg): zonder erkenning kan er geen vooruitgang worden geboekt. Zolang mensen, cliënten, patiënten en burgers geen erkenning krijgen voor de pijn of problemen die zij ervaren of voor…

Biografisch luisteren – van levensloop naar léven luisteren
Door Petra Hiemstra
Biografisch luisteren

Biografisch luisteren – Als we onszelf en anderen grootluisteren op de laag van de biografie, luisteren we naar het belang en betekenis van de persoonlijke, organisatorische of maatschappelijke levenslijn en genografie. Als coach besef ik me volledig dat, zoals collega Janine het zo mooi zegt, sommige verhalen  pas naar boven kunnen komen als ernaar geluisterd kan worden. Dat legt een verantwoordelijkheid bij mij als grootluisteraar. In dit artikel lees je meer over hoe je kunt luisteren naar iemands levensloop, welke…