Hoezo, Teveel Vrouw? Vrouwelijk leiderschap is een keuze – Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Hoezo teveel vrouw

Hoezo, Teveel Vrouw? Volgens schrijfster en HR adviseur Sandra Lagace is het de hoogste tijd voor vrouwen om hun vrouwelijk leiderschap ten volle te omarmen en vol vreugde de plek in te nemen die ze verdienen. De belangrijkste kernwoorden daarbij zijn wat haar betreft: sisterhood, intuïtie en liefde. We verloten 5 exemplaren. Dit is vooral een boek voor “sisters”: leiders op sneakers of op hakken. Ook iets voor jou? boekbespreking door Petra Hiemstra, 9 januari 2025 Hoezo, Teveel Vrouw? Als…

Het venijn zit in de start I Boekbespreking boek Maaike van der Wal
Door Petra Hiemstra
Het venijn zit in de start

Het venijn zit in de start – Eind september 2024 schreef Maaike van der Wal haar eerste boek Het Venijn zit in de start. Aanrader voor alle aanstaande CEO’s die willen weten hoe ze het eerste jaar en vooral de cruciale eerste 100 dagen van hun nieuwe functie optimaal kunnen vormgeven. “De kunst is”, zegt Maaike (expert in leiderschapstransities), “om verborgen risico’s snel te kunnen detecteren, te voorkomen dat je belangrijke kansen aan je neus voorbij laat gaan en je te beseffen…

Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken
Door Petra Hiemstra
geld en gedrag Dan Ariely

Geld en gedrag – Hoe je de psychologie van geld in je voordeel kunt gebruiken –  Volgens gedragswetenschapper en hoogleraar psychologie Dan Ariely en Jeff Kreisler knoeit geld met ons hoofd. Gaan we er minder rationeel mee om dan we denken. Zo vallen we, volgens hen, makkelijk ten prooi aan te veel kleine uitgaven. In hun boek Geld en Gedrag vragen zij zich af: wat maakt toch dat we zo vaak geld uitgeven op een manier die financieel onzinnig is…

Schaarste – aan geld, tijd, kwaliteiten of aandacht – hoe gaan we daar goed mee om?
Door Petra Hiemstra
Schaarste

Schaarste – Hoe gaan we daar goed mee om? En hoe komt het toch dat schaarste zo snel bezit neemt van ons denken? Zodra we een tekort ervaren, aan geld, aandacht, sociaal kapitaal of iets anders dat voor ons belangrijk is, kunnen we maar moeilijk nog aan iets anders denken. Schaarste, of het nu om financiële schaarste of schaarste aan sociaal kapitaal gaat, beheerst ons denken en neemt er, zo lijkt het wel, bezit van. Schaarste leidt tot ontevredenheid en…

De kunst van het vragen – Durf te vragen en verrijk je leven I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
De kunst van het vragen Amanda Palmer Boekbespreking

De kunst van het vragen – Durf te vragen en verrijk je leven – Artiest, zangeres, songwriter, activiste Amanda Palmer was de eerste die via crowdfunding succesvol een miljoen dollar ophaalde voor een nieuw album. In haar boek The Art of Asking beschrijft ze hoe ze De Kunst Van Het Vragen leerde. Ze deelt waardevolle lessen en geeft eerlijk inzicht in mooie ontmoetingen én in de tegenstand die haar crowdfundingsacties opleverden. In dit artikel lees je een samenvatting van de…

De mooiste boeken over luisteren – Zomer TOP 15 – Tips welkom!
Door Petra Hiemstra
De mooiste boeken over luisteren

De mooiste boeken over luisteren – Op zoek naar een inspirerend boek voor deze zomer over luisteren? Behalve mijn eigen Mag ik je grootluisteren? Vertel!, Ministeries voor de Nieuwe Tijd en onze dichtbundel LuisterLiefde (natuurlijk :-)) vind je hier is mijn persoonlijke Zomer Top 15! Veel leesplezier gewenst! door Petra Hiemstra, 18 juli 2024 De kunst van holding space – Lessen in liefde, loslaten en leiderschap – Heather Plett nodigt haar lezers uit om alert te zijn op de ruimte…

Vaker in de media – Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Vaker in de media Janneke van Heugten Boekbespreking

Vaker in de media – Zo kom je als vrouwelijke expert in beeld – Wat had ik dit boek van  graag eerder gelezen! Begin dit jaar stond ik, samen met mijn partner, voor het eerst in de Flair. Uiteindelijk is het (gelukkig!) een heel mooi en liefdevol artikel geworden, maar toch had ik veel baat gehad bij de tips die publiciteitsexpert en oprichter van het platform Vaker In De Media (vidm.nl) Janneke van Heugten in haar recent verschenen boek heeft…

Impact maken met humor – Hoe maak je de zaal gek? Malinca Verwiel – Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Impact maken met humor Malinca Verwiel Boekbespreking

Impact maken met humor – Hoe maak je de zaal gek? In haar nieuwste boek laat Malinca Verwiel, oprichter van de School voor Humor en Authenticiteit, haar lezers zien wat ‘goede’ intenties zijn voor het maken van grappen. En dat zijn er ontiegelijk veel! Het boek is een aanrader voor de groeiende club mensen die humor en hun boodschap serieus nemen, maar zichzelf gelukkig een stuk minder. Boekbespreking door Petra Hiemstra, 9 juli 2024 Kun je elk onderwerp met humor…

Kwetsbaarheid omhelzen – Christa Anbeek I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Kwetsbaarheid omhelzen Christa Anbeek

Kwetsbaarheid omhelzen – In dit boek gaat bijzonder hoogleraar Remonstrantse Theologie en Women and Care for the Future Christa Anbeek op zoek naar gemeenschappen met een hart. Ze is nieuwsgierig naar de hoekstenen van waaruit deze gemeenschappen zijn opgebouwd. En naar welke theologische en filosofische reflecties mensen in deze gemeenschappen verder helpen, of juist verder van huis brengen. In haar boek Kwetsbaarheid omhelzen werkt ze 8 hoekstenen uit, waarvan ik er een aantal hieronder kort voor je samenvat. Je begrijpt,…

De emotioneel afwezige moeder – Herkennen en helen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd
Door Petra Hiemstra

De emotioneel afwezige moeder – Herkennen en helen van emotionele verwaarlozing in de kindertijd –  De kwaliteit van de moeder-(of ouder)kind-relatie blijkt in belangrijke mate van invloed op de kwaliteit van de relaties die je hebt als volwassene. Kun je als volwassene goede relaties aangaan als jezelf emotioneel niet goed gehecht bent? In dit artikel bespreek ik het boek De Emotioneel Afwezige Moeder van psychotherapeut Jasmin Lee Cori . Ik vat op basis van haar boek een aantal wezenlijke inzichten…

Samenlevingen in balans – het kán wel. Op naar een samenleving ‘in matura’
Door Petra Hiemstra

Samenlevingen in balans – In haar boek, Samenlevingen in Balans, dat al in 2014 verscheen, geeft de schrijfster, bioloog, ecoloog en kunstenares Marja de Vries een buitengewoon boeiend overzicht van bewust levende, vreedzame, stabiele, egalitaire en florerende samenlevingen over de hele wereld, die leven (of leefden) in harmonie met de natuur. Zelden las ik een boek waarin zo frequent verwezen wordt naar boeiend werk van vrouwelijke wetenschappers, denkers, filosofes, helers en schrijvers. Vanuit Haagse Hoogvliegers zetten we ons graag in…

Oosterse wijsheid – westerse renaissance I Uitnodiging tot ontwikkeling van je innerlijke zelf
Door Petra Hiemstra

Oosterse wijsheid – westerse renaissance – Iedere jaar lees ik een aantal boeken, waarvan ik hopen dat ze mijn grootluistervermogen fiks oprekken. Het boek Oosterse Wijsheid – Westerse Renaissance geschreven door de praktische filosoof Sudhakar S. Dikshit en vertaald door Hans Leewens was daar deze zomer daar één van. Hoewel het boek (oorspronkelijke titel: I am all – a cosmic vision of man) al in 1988 is verschenen, sluit het pleidooi voor een westerse renaissance die gebaseerd is op oosterse…

Heel de organisatie – Hoe je als heelbegaafde zieke organisaties kunt helpen helen
Door Petra Hiemstra

Heel de organisatie – Volgens organisatiesocioloog en veranderkundige  Marieke van Voorn kunnen heelbegaafden zieke organisaties helpen helen. Zij muntte het begrip ‘heelbegaafdheid’ in haar boek Heel de organisatie – Herstel het zelfhelende vermogen van de organisatie. In haar boek legt ze uit hoe organisaties ziek kunnen worden én hoe heel-begaafden organisaties kunnen bijstaan in het voorkomen en genezen van ziekmakende patronen. In dit interview vraag ik Marieke wat zij verstaat onder het begrip heelbegaafdheid, wat heelbegaafden kenmerkt en hoe zij…

Het verborgen leiderschap van oudste dochters door Aike Borghuis
Door Petra Hiemstra
Verborgen leiderschap oudste dochters Aike Borghuis

Het verborgen leiderschap van oudste dochters – Als oudste dochter, werd mijn aandacht gelijk getrokken toen ik het boek van Aike Borghuis voorbij zag flitsen op sociale media. De titel prikkelde en intrigeerde me. Ik herkende me vooral in mijn neiging om allerlei problemen ‘in het grotere geheel’ op te willen lossen. Aike geeft in haar boek allerlei systemische inzichten en vooral ook praktische handreikingen en vragen waarmee je zelf aan de slag kunt. In dit artikel deel ik de…

Laklaag I Gedichten over de route van verbroken verbinding naar hernieuwde heelheid
Door Petra Hiemstra

Laklaag – Gedichten over de route van verbroken verbinding naar hernieuwde heelheid door Moniek Wolters I Boekbespreking  Soms denk ik: hád maar een laklaag. Je weet wel: zo’n onzichtbaar teflonlaagje dat emoties van anderen als regendruppels op een paraplu van je laat afglijden. Wat zou dat heerlijk zijn! Vaak voel ik me als hb/hsp’er als een naaktslak: een slak zonder huisje om me veilig in terug te trekken. Met een huid die vaak (te) permeabel is en alle prikkels moeiteloos…