De logica van de lappendeken – Waarom grote veranderingen klein mogen beginnen I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
de logica van de lappendeken

De logica van de lappendeken – verbindingswerk rond vraagstukken die van iedereen en niemand zijn – Hoe geef je richting aan grote maatschappelijke transities zonder jezelf te verliezen in abstractie, overlegmoerassen of technocratische luchtkastelen? In De logica van de lappendeken (2025) biedt veranderkundige, adviseur en docent Hans Vermaak een hoopvol en intelligent alternatief. Geen blauwdrukken, geen grootse masterplannen – maar kleinschalige praktijken, organisch verbonden in een levendige lappendeken. Een boek voor professionals die met hoofd én hart aan verandering willen…

Wat organisaties kunnen leren van The Good Doctor I Over de kracht en kwetsbaarheid van neurodivers talent
Door Petra Hiemstra
Wat organisaties kunnen leren van The Good Doctor

Wat organisaties kunnen leren van The Good Doctor – Over de kracht en kwetsbaarheid van neurodivers talent In mijn werk ben ik openhartig over mijn passies. Een van de zaken waar ik écht van kan genieten is leren over leiderschap via Netflix series. Op dit moment ben ik verslingerd aan The Good Doctor. Met plezier kijk ik naar Dr. Shaun Murphy (gespeeld door Freddie Highmore) – een briljante jonge chirurg met autisme en het savant-syndroom. Zijn uitzonderlijke geheugen en analytisch…

De magische transformatie van professional naar leider(schap)
Door Petra Hiemstra

De magische transformatie van professional naar leider(schap) vindt gemiddeld rond het 40/45ste levensjaar plaats. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat deze transformatie zich samenvatten in 10 innerlijke bewegingen laat samenvatten: 1. Van Discipline naar Devotie 2. Van Hard Werken naar Zacht Werken 3. Van de dingen Goed Doen naar de Juiste Dingen Doen 4. Van Zelf Doen naar (zoveel mogelijk) Laten Doen 5. Van FaalAngst naar Succes/Straal Angst 6. Van De Beste Zijn naar ‘Anderen Beter Maken’ 7. Van…

Een persoonlijke gebruiksaanwijzing – heb jij ‘m al?
Door Petra Hiemstra
persoonlijke gebruiksaanwijzing handleiding

Wat is jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing? Bij het begrip “gebruiksaanwijzing” denken we al snel aan een instructieboek(je) voor consumentenproducten, zoals voor je nieuwe Jura (héérlijke koffie!), televisie of telefoon. Als we in de volksmond spreken over “gebruikershandleiding” dan gaat het om grotere gebruiksvoorwerpen zoals auto’s, vliegtuigen of productiemachines. Als je zo’n ‘groot goed’ aanschaft krijg je naast de de gebruikershandleiding soms ook een specifieke installatiehandleiding of een onderhoudshandleiding. Waarom voorzien wij onszelf en elkaar eigenlijk zo weinig van een persoonlijke gebruiksaanwijzing?…

Hoe hoog is jouw LQ? Over LQ als richtinggevend kompas in relaties en leiderschap
Door Petra Hiemstra
Hoe hoog is jouw LQ

Hoe hoog is jouw LQ?  Over LQ, de intelligentie om lief te hebben, als richtinggevend kompas in relaties en leiderschap In een tijd waarin systemen piepen en kraken, maatschappelijke spanningen oplopen en leiderschap vaak wordt verward met controle, is er op de onderstroom een stille verschuiving gaande. Een beweging van hoofd naar hart. Van beheersen naar verbinden. Van overtuigen naar uitnodigen. In die beweging duikt steeds vaker een nieuw begrip op: de Love Quotient (LQ) – de intelligentie om lief…

Assistentie collega! – Politieverhalen over hoogbegaafdheid die raken én ogen openen I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Assistentie collega

Assistentie collega! – Wat gebeurt er als je briljante, bevlogen en hypergemotiveerde mensen plaatst in een omgeving die daar niet altijd op ingericht is? Het boek Assistentie collega! Onthullende en ontroerende politieverhalen over hoogbegaafdheid (2025) biedt een indringend en ontroerend inkijkje in het leven van hoogbegaafde politiemensen. Een must-read voor iedereen die werkt met hoogbegaafden in complexe werkomgevingen – en voor wie écht wil begrijpen wat er nodig is om intellectueel talent tot bloei te brengen. We verloten 5 exmplaren. boekbespreking…

Hulp vragen als hoogbegaafde: drie redenen waarom het zo lastig is (en hoe het anders kan)
Door Petra Hiemstra
Hulp vragen als hoogbegaafde

Hulp vragen als hoogbegaafde: drie redenen waarom het zo lastig is (en hoe het anders kan) In mijn praktijk ontmoet ik al 11 jaar lang mensen met een rijk innerlijk leven. Mensen met een snelle geest, groot verantwoordelijkheidsgevoel en een diep verlangen om bij te dragen aan het grotere geheel. Hoogvliegers, noem ik hen. Bij de start van ons coachtraject bied ik hen mijn handboek aan, met daarin een uitgebreide ‘Doe-het-zelf-ben-ik-hoogbegaafd-test’. 90% van de mensen die deze test invult, geeft…

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging
Door Petra Hiemstra
De emancipatie van de hoogbegaafde mens

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging – Hoogbegaafdheid is geen nieuw fenomeen. Door de eeuwen heen hebben hoogbegaafde en meervoudig begaafde mensen de wereld gevormd met hun denkkracht, creativiteit en uitzonderlijke talenten. En toch is de wetenschappelijke erkenning van hoogbegaafdheid nog jong; pas twintig jaar geleden begon men dit onderwerp serieus te onderzoeken. In die tijd werd hoogbegaafdheid vooral als een probleem beschouwd. Mensen die sneller dachten, dieper voelden en grotere ambities hadden, voelden zich vaak onbegrepen en…

Snel afgeleid? Goed bezig! Afgeleid zijn is blijkbaar goed voor je productiviteit
Door Petra Hiemstra
Snel afgeleid goed bezig

Snel afgeleid? Goed bezig! Op 24 februari werd dit artikel geschreven door Liz Huisman gepubliceerd in &C. DANK Liz voor dit mooie interview! Afgeleid zijn is blijkbaar goed voor je productiviteit Smoezende collega’s, een pingelende telefoon of die eeuwige wasmand die naar je lonkt: afleiding lijkt de grootste vijand van onze focus. Maar is dat eigenlijk wel zo? Iets anders doen terwijl je éígenlijk moet werken, kan juist wonderen doen voor je productiviteit. Journalist Liz Huisman schreef erover voor &C’s…

Hoogbegaafden in conflict door Ido van der Waal en Noks Nauta I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
hoogbegaafden in conflict

Hoogbegaafden in conflict – Waarom hoogbegaafden in conflict raken en hoe je dat samen aanpakt. In hun recent verschenen boek (2025) vertellen HB-experts Ido van der Waal en Noks Nauta over de universele wens van veel hoogbegaafden om iets te helpen veranderen en het liefst v e r b e t e r e n. Vanuit mijn eigen praktijk, is de omschrijving die Noks en Ido geven van de diepgewortelde intrinsieke motivatie die hoogbegaafden kunnen ervaren, om de ander ervan…

Sterk staan door flexibel bewegen – Belichaamd leiderschap door Paula Kolthoff I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Sterk staan door flexibel bewegen

Sterk staan door flexibel bewegen – In haar nieuwste boek beschrijft collega Paula Kolthoff hoe we kunnen leren om flexibel te blijven onder (bijna) alle omstandigheden en tegelijkertijd onze draagkracht kunnen vergroten. Zodat je soepel kunt schakelen in lastige of vervelende situaties. Het boek is een fijn vervolg op haar eerste boek: Stevig staan in intense situaties. De kern van haar betoog draait om belichaamd leren en leiderschap. Verbinding maken met je lichaam en met alle signalen die het je…

Jij bént het leven – Helen vanaf zielsniveau – Van de 3e naar de 5e dimensie I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Jij bent het leven boek Rob van der Niet

Jij bént het leven – Helen vanaf zielsniveau I Van de 3e naar de 5e dimensie – In zijn nieuwste boek gaat collega Rob van der Niet (66), ervaren energetisch heler en spiritueel begeleider, in op de spirituele tijd waarin we op dit moment op aarde leven. En op hoe hij op allerlei manieren mensen helpt met LEVEN, en met de overgang van de 3e naar de 5 dimensie – via de 4e natuurlijk. Veel van onze lezers zullen al…

Is dit het ‘lot’ van de HB’er? I Gedicht
Door Petra Hiemstra
Is dit het lot van de HB’er

Is dit het ‘lot’ van de HB’er? ‘Ik ben geen kruimel Mijn baas heeft een systeem. Met hokjes. Regels. Lijntjes. Dat is handig, zegt ze. Voor overzicht. Ze kijkt me aan: “Pas jij hier?” Ik kijk om me heen. Zie de lijntjes. De hokjes. Het overzicht. Dan kijk ik naar mezelf. Ik pas. Niet. Ik haal mijn schouders op. Doe een stap opzij. En verdwijn. Niet echt, natuurlijk. Ik sta gewoon iets verderop. Waar ruimte is. En een beter uitzicht.’…

Het venijn zit in de start I Boekbespreking boek Maaike van der Wal
Door Petra Hiemstra
Het venijn zit in de start

Het venijn zit in de start – Eind september 2024 schreef Maaike van der Wal haar eerste boek Het Venijn zit in de start. Aanrader voor alle aanstaande CEO’s die willen weten hoe ze het eerste jaar en vooral de cruciale eerste 100 dagen van hun nieuwe functie optimaal kunnen vormgeven. “De kunst is”, zegt Maaike (expert in leiderschapstransities), “om verborgen risico’s snel te kunnen detecteren, te voorkomen dat je belangrijke kansen aan je neus voorbij laat gaan en je te beseffen…

Goed omgaan met kritiek – Hoe doe je dat? Deel I
Door Petra Hiemstra
Mag ik je kritiek geven

Goed omgaan met kritiek. Hoe doe je dat? – Veel hoogvliegers krijgen regelmatig de wind van voren. Als we écht in onze kracht gaan staan kunnen andere mensen dat knap lastig, bedreigend of intimiderend vinden. Als we niet oppassen, dan halen ze uit. Dan halen ze ons naar beneden in plaats dat ze ons de warme wind onder de vleugels geven waar we ten diepste naar verlangen … Ook ik krijg regelmatig kritiek. Zeker als ik als trainer of spreker…