Verkiezingsdebatten vs. Grootluister Gesprekken
Door Petra Hiemstra
Verkiezingsdebatten vs Grootluister Gesprekken

Verkiezingsdebatten vs. Grootluister Gesprekken – Waarom het de hoogste tijd is voor TelosTalks – politiek met diepgang en eloquentie “Wie is hier de winnaar?”Dat is de eerste vraag die na elk verkiezingsdebat gesteld wordt. Niet: “Wat hebben we geleerd?” of “Hoe draagt dit bij aan een rechtvaardige toekomst voor iedereen?” Nee. Het is een format geworden: wie was het felst, het snelst, het snedigst? Verkiezingsdebatten zijn verworden tot politieke pingpongwedstrijden. Hoog tempo, weinig inhoud, nul nuance. Wie nadenkt, ligt achter.…

De logica van de lappendeken I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
de logica van de lappendeken

De logica van de lappendeken – verbindingswerk rond vraagstukken die van iedereen en niemand zijn – Hoe geef je richting aan grote maatschappelijke transities zonder jezelf te verliezen in abstractie, overlegmoerassen of technocratische luchtkastelen? In De logica van de lappendeken (2025) biedt veranderkundige, adviseur en docent Hans Vermaak een hoopvol en intelligent alternatief. Geen blauwdrukken, geen grootse masterplannen – maar kleinschalige praktijken, organisch verbonden in een levendige lappendeken. Een boek voor professionals die met hoofd én hart aan verandering willen…

De Jacinda-meter: scoor jij al op liefdevol leiderschap?
Door Petra Hiemstra
De Jacinda-meter

De Jacinda-meter – Over Liefdevol leiderschap in verkiezingstijd Ontdek de Jacinda-checklist en scoor jezelf op 10 vormen van liefdevol leiderschap Jacinda Ardern deed het gewoon.Geen opgeblazen charisma, maar oprechte menselijkheid.Geen macho-praat, maar moed met een missie. Volgende week is ze in Utrecht. Ik kijk ernaar uit haar te horen spreken over haar nieuwe boek De Nieuwe Macht en het Leiderschap van de Toekomst. Stiekem ben ik wel een beetje jaloers op Eva, die haar mag grootluisteren! Terwijl Nederland zich opmaakt…

Hoffelijk Hoogbegaafd zijn – de 10 Gouden Regels
Door Petra Hiemstra
Hoffelijk Hoogbegaafd zijn

Hoffelijk Hoogbegaafd zijn – de 10 Gouden Regels voor Stijlvol Communiceren voor Slimme Mensen met Sociale Ambitie Slim zijn is prachtig. Snel denken, verbanden leggen, complexe systemen doorzien – heerlijk. Maar soms gaat dat briljante brein net iets sneller dan sociaal wenselijk is. En voor je het weet, floept er weer een “dat weet je toch zélf ook wel?” uit je mond, terwijl je collega nog gewoon bezig is met ademhalen. door Petra Hiemstra, 6 juni 2025 Onlangs kwam er…

HB-Mythes – 9 hardnekkige HB-mythes – en wat wél klopt
Door Petra Hiemstra
HB-Mythes

HB-Mythes – “Hoogbegaafd, ik? Echt niet!” – Negen hardnekkige HB-mythes die hoogbegaafde volwassenen klein houden Hoogbegaafdheid is in opkomst. Niet alleen bij kinderen op school, maar ook bij volwassenen die ontdekken: ik denk en voel anders dan de meesten. Toch blijven veel mensen twijfelen, merk ik in mijn praktijk. Want hoogbegaafd, dat ben je pas als je geniaal bent, toch? Of als je minimaal vijf diploma’s hebt? Of als je het bewezen hebt met een test? In mijn coachpraktijk ontmoet…

Voorbij het potentieplafond – Wat als je potentieel wacht op jóu?
Door Petra Hiemstra
Voorbij het potentieplafond

Voorbij het potentieplafond – Wat als je potentieel wacht op jóu? – Soms lijkt het alsof je alles goed doet, maar dat er niets in beweging komt. Je doet moeite, zet trouw je babystapjes, oefent met discipline en devotie — en toch… blijft zichtbaar resultaat uit. Veel hoogvliegers herkennen dit als een frustrerend niemandsland. James Clear noemt het in zijn 1%-methode het plateau van sluimerende potentie. Je werkt hard, maar ziet nog geen vooruitgang. Precies daar ligt het risico op afhaken.…

Moet je als leidinggevende hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed aan te sturen?
Door Petra Hiemstra
Moet je als leidinggevende hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed aan te sturen

Moet je als leidinggevende hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed aan te sturen? Het is een vraag die steeds vaker op tafel komt in organisaties waar de neurodiversiteit als kwaliteit steeds meer (h)erkend wordt: moet je als leidinggevende zelf hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed te kunnen begeleiden? De intuïtieve neiging kan zijn om ‘ja’ te zeggen – je moet immers kunnen mee-denken op niveau. Maar de werkelijkheid blijkt genuanceerder. door Petra Hiemstra, 19 mei 2025 Intelligentie helpt, tot op…

Eenzaam aan de top – Over het ongezegde, macht en denkfouten in de bestuurskamer I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Eenzaam aan de top

Eenzaam aan de top: waarom het ongezegde zwaarder weegt dan het gezegde – In organisaties waar het tempo hoog ligt, belangen complex zijn en macht zich vaak stil organiseert, is de rol van de CEO niet alleen strategisch, maar ook existentieel. Eenzaam aan de top van Marilieke Engbers en Pim Bouwman is een boek dat zich niet verliest in managementjargon, maar met een invoelbaar verhaal onthult wat er écht op het spel staat in de bestuurskamer. Via het fictieve, maar pijnlijk…

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging
Door Petra Hiemstra
De emancipatie van de hoogbegaafde mens

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging – Hoogbegaafdheid is geen nieuw fenomeen. Door de eeuwen heen hebben hoogbegaafde en meervoudig begaafde mensen de wereld gevormd met hun denkkracht, creativiteit en uitzonderlijke talenten. En toch is de wetenschappelijke erkenning van hoogbegaafdheid nog jong; pas twintig jaar geleden begon men dit onderwerp serieus te onderzoeken. In die tijd werd hoogbegaafdheid vooral als een probleem beschouwd. Mensen die sneller dachten, dieper voelden en grotere ambities hadden, voelden zich vaak onbegrepen en…

De tiende mens – Over waarom juist hoogvliegers vaak deze rol vervullen in organisaties
Door Petra Hiemstra
De tiende mens

De tiende mens – Over waarom juist hoogvliegers vaak deze rol vervullen in organisaties en samen beter leren botsen tot vooruitgang leidt In de film World War Z leren we over een opvallende Israëlische besluitvormingsregel: The Tenth Man Rule. Als negen mensen overtuigd zijn van één waarheid, is het de taak van de tiende om het tegenovergestelde scenario grondig te onderzoeken. Niet uit wantrouwen, maar om blinde vlekken te voorkomen en ons denken te verruimen. Juist die houding – van…

Doe anders even anders van Maaike Thiecke: dé gids voor grootluisteraars in organisatieadvies I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Doe anders even anders Maaike Thiecke

Doe anders even anders – Maaike Thiecke, arbeids- en organisatiepsycholoog ook bekend van de bestseller “Cultuurdingetje, hè?”, zoomt in haar nieuwste boek “Doe anders even anders (2025)” opnieuw in, op de soms ongrijpbare kracht van organisatieculturen. Waar haar vorige boek de aandacht vestigde op cultuur als onzichtbare motor, rust ze adviseurs nu uit met een arsenaal vragen die direct tot de kern doordringen. De resultaten? Medewerkers en managers van de organisatie voelen zich voorzien van heldere perspectieven waarmee ze vooruit…

Van Reactie naar Relatie I Grootluisteren voorbij de 5 standaard manieren van reageren
Door Petra Hiemstra
Van Reactie naar Relatie: Grootluisteren

Van Reactie naar Relatie – Grootluisteren voorbij de 5 standaard manieren van reageren We denken vaak dat luisteren iets passiefs is. Een pauze tussen twee eigen zinnen. In werkelijkheid vraagt écht luisteren – grootluisteren – om een fundamenteel andere oriëntatie. Niet luisteren om te reageren, maar luisteren om te zien. Niet om het antwoord te weten, maar om de ander te ontmoeten in diens volle menselijkheid. Toch vervallen we snel in een bekend rijtje van reacties. Ze beginnen opvallend vaak…

De Stoplicht-Regel: minder praten, meer verbinding
Door Petra Hiemstra
De Stoplicht Regel in communicatie

Ken jij de Stoplicht-Regel al? – In zijn artikel How to Know If You Talk Too Much in de Harvard Business Review haalt luisterexpert Mark Goulston een rake metafoor aan, afkomstig van zijn collega-coach Marty Nemko. De Stoplicht-Regel. Een verrassend eenvoudige maar doeltreffende manier om bewuster om te gaan met hoe lang je aan het woord bent – en vooral: hoe je overkomt op de ander. Voor iedereen die gesprekken voert – of dat nu in de directiekamer, in een teamoverleg…

Hoe hoog is jouw LQ? Over LQ als richtinggevend kompas in relaties en leiderschap
Door Petra Hiemstra
Hoe hoog is jouw LQ

Hoe hoog is jouw LQ?  Over LQ, de intelligentie om lief te hebben, als richtinggevend kompas in relaties en leiderschap In een tijd waarin systemen piepen en kraken, maatschappelijke spanningen oplopen en leiderschap vaak wordt verward met controle, is er op de onderstroom een stille verschuiving gaande. Een beweging van hoofd naar hart. Van beheersen naar verbinden. Van overtuigen naar uitnodigen. In die beweging duikt steeds vaker een nieuw begrip op: de Love Quotient (LQ) – de intelligentie om lief…

Hulp vragen als hoogbegaafde: drie redenen waarom het zo lastig is (en hoe het anders kan)
Door Petra Hiemstra
Hulp vragen als hoogbegaafde

Hulp vragen als hoogbegaafde: drie redenen waarom het zo lastig is (en hoe het anders kan) In mijn praktijk ontmoet ik al 11 jaar lang mensen met een rijk innerlijk leven. Mensen met een snelle geest, groot verantwoordelijkheidsgevoel en een diep verlangen om bij te dragen aan het grotere geheel. Hoogvliegers, noem ik hen. Bij de start van ons coachtraject bied ik hen mijn handboek aan, met daarin een uitgebreide ‘Doe-het-zelf-ben-ik-hoogbegaafd-test’. 90% van de mensen die deze test invult, geeft…