Moet je als leidinggevende hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed aan te sturen?
Door Petra Hiemstra
Moet je als leidinggevende hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed aan te sturen

Moet je als leidinggevende hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed aan te sturen? Het is een vraag die steeds vaker op tafel komt in organisaties waar de neurodiversiteit als kwaliteit steeds meer (h)erkend wordt: moet je als leidinggevende zelf hoogbegaafd zijn om hoogbegaafde medewerkers goed te kunnen begeleiden? De intuïtieve neiging kan zijn om ‘ja’ te zeggen – je moet immers kunnen mee-denken op niveau. Maar de werkelijkheid blijkt genuanceerder. door Petra Hiemstra, 24 april 2025 Intelligentie helpt, tot op…

Wat organisaties kunnen leren van The Good Doctor I Over de kracht en kwetsbaarheid van neurodivers talent
Door Petra Hiemstra
Wat organisaties kunnen leren van The Good Doctor

Wat organisaties kunnen leren van The Good Doctor – Over de kracht en kwetsbaarheid van neurodivers talent In mijn werk ben ik openhartig over mijn passies. Een van de zaken waar ik écht van kan genieten is leren over leiderschap via Netflix series. Op dit moment ben ik verslingerd aan The Good Doctor. Met plezier kijk ik naar Dr. Shaun Murphy (gespeeld door Freddie Highmore) – een briljante jonge chirurg met autisme en het savant-syndroom. Zijn uitzonderlijke geheugen en analytisch…

Het Japanse begrip Ma is waardevol in de tussentijd van ‘het niet weten’
Door Petra Hiemstra

Het Japanse begrip Ma is waardevol om te kennen in periodes tussentijd. De periodes waarin we het even ‘niet weten’ – Allemaal kennen we periodes in ons leven, werk of projecten waarop we zaken even niet weten. Waarin we het oude losgelaten hebben en het nieuwe niet zichtbaar is. Net zoals het na de herfst en winter altijd weer lente en zomer wordt. De Japanners hebben een mooi begrip voor deze fase: Ma. In dit artikel lees je er meer…

Een persoonlijke gebruiksaanwijzing – heb jij ‘m al?
Door Petra Hiemstra
persoonlijke gebruiksaanwijzing handleiding

Wat is jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing? Bij het begrip “gebruiksaanwijzing” denken we al snel aan een instructieboek(je) voor consumentenproducten, zoals voor je nieuwe Jura (héérlijke koffie!), televisie of telefoon. Als we in de volksmond spreken over “gebruikershandleiding” dan gaat het om grotere gebruiksvoorwerpen zoals auto’s, vliegtuigen of productiemachines. Als je zo’n ‘groot goed’ aanschaft krijg je naast de de gebruikershandleiding soms ook een specifieke installatiehandleiding of een onderhoudshandleiding. Waarom voorzien wij onszelf en elkaar eigenlijk zo weinig van een persoonlijke gebruiksaanwijzing?…

Assistentie collega! – Politieverhalen over hoogbegaafdheid die raken én ogen openen I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Assistentie collega

Assistentie collega! – Wat gebeurt er als je briljante, bevlogen en hypergemotiveerde mensen plaatst in een omgeving die daar niet altijd op ingericht is? Het boek Assistentie collega! Onthullende en ontroerende politieverhalen over hoogbegaafdheid (2025) biedt een indringend en ontroerend inkijkje in het leven van hoogbegaafde politiemensen. Een must-read voor iedereen die werkt met hoogbegaafden in complexe werkomgevingen – en voor wie écht wil begrijpen wat er nodig is om intellectueel talent tot bloei te brengen. We verloten 5 exmplaren. boekbespreking…

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging
Door Petra Hiemstra
De emancipatie van de hoogbegaafde mens

De emancipatie van de hoogbegaafde mens: een nieuwe beweging – Hoogbegaafdheid is geen nieuw fenomeen. Door de eeuwen heen hebben hoogbegaafde en meervoudig begaafde mensen de wereld gevormd met hun denkkracht, creativiteit en uitzonderlijke talenten. En toch is de wetenschappelijke erkenning van hoogbegaafdheid nog jong; pas twintig jaar geleden begon men dit onderwerp serieus te onderzoeken. In die tijd werd hoogbegaafdheid vooral als een probleem beschouwd. Mensen die sneller dachten, dieper voelden en grotere ambities hadden, voelden zich vaak onbegrepen en…

De Hergeboorte van de Ziel – Opnieuw Kiezen voor het Leven
Door Petra Hiemstra
de-hergeboorte-van-de-ziel

De hergeboorte van de ziel – Opnieuw kiezen voor het Leven – Soms lijkt het leven ons uit te nodigen om opnieuw geboren te worden. Niet zo zeer fysiek, maar spiritueel. De afgelopen weken, merk ik dat het thema ‘hergeboorte’ zich actief in mijn praktijk aandient. Verschillende coachees, rond de leeftijd van 40 tot 50 jaar, geven aan een diep verlangen te voelen om opnieuw in het leven te stappen. Die verandering vraagt om de moed om dat proces zelf…

Hoogbegaafden in conflict door Ido van der Waal en Noks Nauta I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
hoogbegaafden in conflict

Hoogbegaafden in conflict – Waarom hoogbegaafden in conflict raken en hoe je dat samen aanpakt. In hun recent verschenen boek (2025) vertellen HB-experts Ido van der Waal en Noks Nauta over de universele wens van veel hoogbegaafden om iets te helpen veranderen en het liefst v e r b e t e r e n. Vanuit mijn eigen praktijk, is de omschrijving die Noks en Ido geven van de diepgewortelde intrinsieke motivatie die hoogbegaafden kunnen ervaren, om de ander ervan…

Het venijn zit in de start I Boekbespreking boek Maaike van der Wal
Door Petra Hiemstra
Het venijn zit in de start

Het venijn zit in de start – Eind september 2024 schreef Maaike van der Wal haar eerste boek Het Venijn zit in de start. Aanrader voor alle aanstaande CEO’s die willen weten hoe ze het eerste jaar en vooral de cruciale eerste 100 dagen van hun nieuwe functie optimaal kunnen vormgeven. “De kunst is”, zegt Maaike (expert in leiderschapstransities), “om verborgen risico’s snel te kunnen detecteren, te voorkomen dat je belangrijke kansen aan je neus voorbij laat gaan en je te beseffen…

Hoopgericht luisteren – leer luisteren als een logotherapeut
Door Petra Hiemstra
Hoopgericht luisteren

Hoopgericht luisteren – Het luisteren op de laag van de hoop, helpt om in te schatten in hoeverre het te bereiken ideaal al als verlangen in potentie aanwezig is. Als grootluisteraar ben je in essentie een logotherapeut: iemand die op zoek gaat mét de ander naar diens geloof, hoop en liefde. Zodat het leven weer warme wind onder de vleugels krijgt. door Petra Hiemstra, 16 augustus 2024 Hoopgericht luisteren is logotherapie beoefenen Je zou kunnen stellen dat een grootluisteraar logotherapie…

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – 5.000 Euro subsidie voor training grootluisteren
Door Petra Hiemstra
Stimuleringsregeling Samen voor ontwikkeling A + O Fonds Rijk

Stimuleringsregeling Samen voor Ontwikkeling – Is er iets wat voor jouw gevoel zoveel beter kan of moet binnen jouw werk voor de Rijksoverheid? Heb jij een goed idee om het werk van jou en je collega’s, je team of zelfs je organisatie leuker, slimmer of inclusiever te maken? Dan is er goed nieuws! Het A&O Fonds Rijk heeft een fantastische stimuleringsregeling waarmee je € 5.000 inclusief btw aan subsidie kunt aanvragen voor een vernieuwend initiatief dat jouw werk, team of organisatie…

Subsidie voor loopbaanadvies gemeenteambtenaar (en voor arbeidsmarktprojecten)
Door Petra Hiemstra
Subsdie loopbaan gemeenteambtenaar

Subsidie voor loopbaanadvies gemeenteambtenaar – Volgens de cao Gemeenten (1 januari 2024 – 31 maart 2025) heeft iedere gemeente ambtenaar elke drie jaar recht op een loopbaangesprek. Ook als je wilt investeren in de ontwikkeling van je team of organisatie zijn er mogelijkheden. Lees hieronder meer. door Petra Hiemstra, 5 juli 2024 De regelingen van het A&O Fonds Gemeenten bieden een hele mooie kans om je loopbaan een boost te geven en je professionele groei te stimuleren. Maar wat houdt…

Kwetsbaarheid omhelzen – Christa Anbeek I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra
Kwetsbaarheid omhelzen Christa Anbeek

Kwetsbaarheid omhelzen – In dit boek gaat bijzonder hoogleraar Remonstrantse Theologie en Women and Care for the Future Christa Anbeek op zoek naar gemeenschappen met een hart. Ze is nieuwsgierig naar de hoekstenen van waaruit deze gemeenschappen zijn opgebouwd. En naar welke theologische en filosofische reflecties mensen in deze gemeenschappen verder helpen, of juist verder van huis brengen. In haar boek Kwetsbaarheid omhelzen werkt ze 8 hoekstenen uit, waarvan ik er een aantal hieronder kort voor je samenvat. Je begrijpt,…

Compassion Fatigue – Zelfzorgchecklist voor coaches, psychologen, professionals, politici en (mantel)zorgers
Door Petra Hiemstra

Compassion Fatigue – Veel hoogvliegers zijn dagelijks intensief betrokken bij het wel en wee van anderen. Zij stimuleren hun naasten, collega’s en cliënten in hun groei en ontwikkeling dat het een lieve lust is. Dat doen ze goed en met plezier. Een te hoge mate aan persoonlijke of professionele betrokkenheid of zorgverlening kan echter leiden tot een ‘Empathisch teveel’, zoals Ignaas Devisch het zo mooi zegt. Dat kan uitputten, moe maken, pijn doen en tot een burn-out leiden. Als je,…

Het Duyvis stempeltje – Ben je ok of niet-ok?
Door Petra Hiemstra

Het Duyvis-stempeltje – Ken jij m nog? Van die reclame over pinda’s die het stempeltje ‘Ok’ kregen? Hoe heerlijk is het als je met zo’n stempel door het leven kunt gaan! Veel mensen in mijn praktijk krijgen echter ergens in hun leven ‘niet-ok’ stempel opgedrukt. Met zo’n ‘imprint’ is het lastig genieten van het leven. De vraag waarmee mensen bij mij komen is: kan ik dat stempel kwijtraken? En zo ja, hoe doe ik dat? Het goede nieuws is: ja…