De magische transformatie van professional naar leider(schap)
Door Petra Hiemstra

De magische transformatie van professional naar leider(schap) vindt gemiddeld rond het 40/45ste levensjaar plaats. In mijn praktijk heb ik gemerkt dat deze transformatie zich samenvatten in 10 innerlijke bewegingen laat samenvatten: 1. Van Discipline naar Devotie 2. Van Hard Werken naar Zacht Werken 3. Van de dingen Goed Doen naar de Juiste Dingen Doen 4. Van Zelf Doen naar (zoveel mogelijk) Laten Doen 5. Van FaalAngst naar Succes/Straal Angst 6. Van De Beste Zijn naar ‘Anderen Beter Maken’ 7. Van…

Omring jezelf niet met kippen – Wat wel/niet werkt voor hoogbegaafden in interactie
Door Petra Hiemstra

Omring jezelf niet met kippen – Recentelijk stelde een coachee: “Ik heb vaak het gevoel om ‘kip tussen de kippen’ te moeten zijn. En dat past gewoon niet! Dat wringt aan alle kanten! Wat nu?” Dit gevoel zal voor extra intelligente mensen herkenbaar zijn – zeker voor hen met een (verondersteld) IQ/EQ/QQ van boven de 145. Deze hoogvliegers voelen zichzelf eerder een ‘adelaar tussen kippen’. Daar zijn een aantal verklaringen voor vanuit de #HB literatuur die ik hieronder samenvat. Gelukkig…

Zoek je HB-begeleiding of HB-coaching voor je hoogbegaafde kind(eren) in regio Den Haag?
Door Petra Hiemstra
HB begeleiding Den Haag

HB-begeleiding en HB-coaching voor je hoogbegaafde kind(eren) in regio Den Haag – Regelmatig worden we gebeld door ouders die op zoek zijn naar goede begeleiding van hun hoogbegaafde kind(eren) in de regio Den Haag. Haagse Hoogvliegers biedt doorgaans echter alleen coaching, training en begeleiding aan voor hoogbegaafde volwassenen vanaf 21 jaar. Is je kind tussen de 18 en 21 jaar oud? Neem dan gerust wél even contact op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Is je kind onder de…

Zijn hoogbegaafden vaker sapioseksueel?
Door Petra Hiemstra
Excellent communiceren voor sapioseksuelen HB Rijk Haagse Hoogvliegers

Zijn hoogbegaafden vaker sapioseksueel? Of hoogbegaafden vaker sapioseksueel zijn dan gemiddeld is nog niet onderzocht. Sterker nog: de term sapioseksueel is zelfs geen formeel wetenschappelijk begrip. Wel is het een term die aan populariteit wint én die in ons HB-netwerk tot veel herkenning (en hilariteit) leidt. Waar hoogbegaafdheid verwijst naar een intellectuele capaciteit die hoger is dan gemiddeld, verwijst sapioseksualiteit naar een seksuele voorkeur waarbij intelligentie en geestelijke capaciteiten aantrekkelijk worden gevonden. Het is goed te benadrukken dat hoogbegaafdheid en…

Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf I Fleur Terpstra
Door Petra Hiemstra
Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf Fleur Terpastra

Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf – In mijn praktijk ontmoet ik veel ouders van hoogbegaafde kinderen. Dat is ook logisch: de appel valt immers niet ver van de boom. De situaties waarin ouders met hun kinderen verzeild raken, zijn vaak net zo humoristisch en hilarisch (want: hele leuke, creatieve en unieke kinderen!) als dat ze vaak ook diep tragisch zijn. Sommige kinderen kunnen al lopen en zaken aangeven voor ze 1 jaar oud zijn. Veel van deze kinderen verheugen zich immens…

Heel de organisatie – Hoe je als heelbegaafde zieke organisaties kunt helpen helen
Door Petra Hiemstra

Heel de organisatie – Volgens organisatiesocioloog en veranderkundige  Marieke van Voorn kunnen heelbegaafden zieke organisaties helpen helen. Zij muntte het begrip ‘heelbegaafdheid’ in haar boek Heel de organisatie – Herstel het zelfhelende vermogen van de organisatie. In haar boek legt ze uit hoe organisaties ziek kunnen worden én hoe heel-begaafden organisaties kunnen bijstaan in het voorkomen en genezen van ziekmakende patronen. In dit interview vraag ik Marieke wat zij verstaat onder het begrip heelbegaafdheid, wat heelbegaafden kenmerkt en hoe zij…

Het hoogbegaafde zusje in een autistische familie
Door Petra Hiemstra

Het hoogbegaafde zusje in een autistische familie I Boekbespreking – Hoe is het leven als je jong bent. Vrouw. Hoogbegaafd. Hoog sensitief. En. Talentvol. Als je een broer (Thom) met autisme hebt die de woorden ‘nee en stop’ niet kent. Als alles wat je op school aangereikt krijgt ZO ontzettend makkelijk en saai is dat je er gewoonweg niet op kúnt concentreren omdat je hersenen er niet door geactiveerd worden, maar dat het toch gemaakt MOET worden? In haar boek…

Hoogbegaafde kinderen en recht op passend onderwijs I Interview met juriste Fleur Terpstra
Door Petra Hiemstra

Fleur Terpstra (1991) zet zich al bijna 14 jaar in als onderwijsjurist voor het vinden van oplossingen voor jonge hoogvliegers die op school niet tot vliegen komen. Voor haar werk werd ze in 2018 erkend met de Mensa Award Onderwijs. Hoogbegaafde kinderen en recht op passend onderwijs Fleur: Mijn belangstelling voor hoogbegaafdheid in het onderwijs is ontstaan in mijn eigen gezin van herkomst. Ik kom uit gezin waar iedereen hoogbegaafd is. Zelf ben ik redelijk oké door mijn studies gerold,…

Empathisch intelligent – bestaat dat? En wat moet je doen als je (te)veel voelt?
Door Petra Hiemstra
Empathisch intelligent

Empathisch intelligent. Bestaat dat? Volgens de psycholoog en kunsttherapeute en schrijfster Imi Lo wel, al is het een vorm van begaafdheid waar niemand over praat. In haar recent verschenen boek Te(veel) voelen stelt zij: “In onze samenleving is het ‘begaafde kind’ het kind dat hoge cijfers haalt en wedstrijden wint. Hartswijsheid, emotionele begaafdheid en een hoge mate van moreel besef zijn gaven die in hoge mate bijdragen aan het welzijn in (en heelheid van) onze samenleving en planeet. Toch worden…

Wet van Jante – als beperkende overtuigingen uitblinken in de weg staan
Door Petra Hiemstra

Wet van Jante – Veel van mijn coachees hebben last van beperkende overtuigingen die het in de wereld zetten van hun unieke talent(en) behoorlijk in de weg kunnen staan. Veelal zijn deze overtuigingen hen door hun ouders of opvoeders met de beste bedoelingen met de paplepel ingegoten. Ouderlijke adviezen, culturele mythes en ‘DNA-imprints’ die ik in mijn praktijk veel hoor zijn bijvoorbeeld: “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”, “hang de vuile was niet buiten”, “het moet goed…

Innerlijk leiderschap vraagt om kleur bekennen
Door Petra Hiemstra

, Innerlijk leiderschap vraagt om kleur bekennen – dat brengt het beste in je naar boven, stelt eco-pscychologe, schrijfster en kunstenares Jeanette Mennes in haar boek ‘Kleur bekennen’. In dit boek nodigt ze vrouwen uit te be-tekenen, te be-kennen, te be-zielen en te be-leven om zo tot meer zelf-inzicht te komen. Haar boek leest als één vrolijke, eloquente en muzikale ode aan de (multi)begaafde en veelal verborgen vrouw die niets liever wil dan dat de diepte van haar ziel gekend…

Het onverwoestbare kind – Hoe adopteerbaar ben jij? Boekbespreking Lillian B. Rubin
Door Petra Hiemstra

Het onverwoestbare kind – In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig hoogvliegers die als kind niet de emotionele steun, stimulans en bedding hebben ervaren, die ze wel graag hadden willen hebben. Al in 1997 scheef Lillian B. Rubin het boek Het onverwoestbare kind. Het is een bundel van verhalen die inzicht bieden hoe kinderen hun verleden overwinnen. Sindsdien is het vele malen herdrukt. In dit artikel vat ik een aantal voor mij belangrijke inzichten samen, zodat jij er je voordeel mee…

Intens mens door Lotte van Lith – Boekbespreking & verloting
Door Petra Hiemstra
Intens mens

Intens mens – “Intens Durven Leven. Dát moet jouw slogan zijn. Daar vaar je goed op, dat golft en geeft mee. Intensiteit, niet als kwalificatie, niet als persoonlijkheidskenmerk. Niet als synoniem voor instabiliteit. Emotionaliteit. Kleverige emoties en onbedachtzame keuzes. Geen labeltje zijn van andermans persoonlijkheidslasten. Nee. Dieper. Hoger. Basaler. Frivoler. Intensiteit als een gegeven van het leven waar jij je natuurlijkerwijs en gevoelswijs toe aangetrokken voelt.” Intens mens I Boekbespreking, interview & verloting –  Het prachtige boek Intens mens van…

Bore-out door Marjo Crombach I Boekbespreking & verloting
Door Petra Hiemstra
bore-out

Bore-out I Boekbespreking & verloting – Sleep je jezelf iedere dag door een (jouw!) leven dat je nul energie geeft? Moet je jezelf steeds met veel moeite tot dingen zetten? Ervaar je je werk als eentonig, routinematig, onder je niveau, niet passend bij je interesses of saai? Heb je het idee dat je weinig invloed op keuzes hebt die gemaakt worden? Of dat de tijd eindeloos duurt? Kun je voor je gevoel niet uit de situatie ontsnappen terwijl je dat…

Hoogbegaafd – en wat nu? Podcast met Petra Hiemstra – 30 min
Door Petra Hiemstra
Hoogbegaafd en wat nu Podcast

Hoogbegaafd – en wat nu? Podcast Voor de Week van de Hoogbegaafdheid interviewde Suzette Lemmers mij over hoogbegaafdheid, liefdespijn, liefdevol leiderschap en Ministeries voor de Nieuwe Tijd. Je kunt de podcast hier beluisteren: https://app.springcast.fm/episode/02-interview-met-petra-hiemstra-haagse-hoogvliegers/ https://open.spotify.com/show/4uTPLZCmBarDG6qPVbWnTl?si=_5jgwYa_RcOOx5xNAoXG1A Benieuwd naar je reactie!