Een persoonlijke gebruiksaanwijzing – heb jij ‘m al?
Door Petra Hiemstra
persoonlijke gebruiksaanwijzing handleiding

Wat is jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing? Bij het begrip “gebruiksaanwijzing” denken we al snel aan een instructieboek(je) voor consumentenproducten, zoals voor je nieuwe Jura (héérlijke koffie!), televisie of telefoon. Als we in de volksmond spreken over “gebruikershandleiding” dan gaat het om grotere gebruiksvoorwerpen zoals auto’s, vliegtuigen of productiemachines. Als je zo’n ‘groot goed’ aanschaft krijg je naast de de gebruikershandleiding soms ook een specifieke installatiehandleiding of een onderhoudshandleiding. Waarom voorzien wij onszelf en elkaar eigenlijk zo weinig van een persoonlijke gebruiksaanwijzing?…

Persoonsgebonden BasisBudget van 6.000/12.000 Euro voor Waterschappers
Door Petra Hiemstra
Persoonsgebonden basisbudget medewerkers Waterschap Haagse Hoogvliegers

Persoonsgebonden BasisBudget – Werk je bij een Waterschap? Dan heb je mogelijk recht op 6.000 tot 12.000 Euro voor je persoonlijke ontwikkeling! – Lees hier meer! Conform de cao Werken voor waterschappen beschikken medewerkers tot 35 jaar over een Persoonsgebonden basisbudget (PBB) van ten minste € 12.000,-. Gedurende een periode van 5 jaar kan de medewerker dit budget besteden aan coaching, opleiding, ontwikkeling en loopbaan. Medewerkers van 35 jaar en ouder beschikken over een PBB van € 6.000,- dat gedurende…

Nieuw in 2024 – Training Eigentijds Ondernemen – Doe je mee?
Door Petra Hiemstra

Training Eigentijds ondernemen –  In januari 2024 ben ik gestart met de pilottraining Eigentijds Ondernemen die wordt gegeven door Jennifer Benson van Economy Transformers in Den Haag. Je kunt nog instappen. Er zijn nog 2 plekken vrij. In febrauri 2024 start een nieuwe training in regio Zwolle. Iets voor jou? Deze training past bij  je als je vernieuwende vormen van eigendom, zoals steward-ownership, voor je eigen onderneming wilt onderzoeken (zoals ik dat voor ZorgSparen wil doen). En als je jouw…

Erkenning is de basis van verstaanszekerheid – Hoe krijg én geef je erkenning? 10 gouden tips
Door Petra Hiemstra
Als ik je vraag naar mij te luisteren Leo Buscaglia

Erkenning is de basis van verstaanszekerheid – of we nu kind zijn, koning, collega of admiraal … erkenning krijgen willen we allemaal! En die erkenning is weer cruciaal voor wat we ‘verstaanszekerheid’ noemen. De diepste behoefte van ieder mens is immers om zich helemaal gezien, gehoord, erkend, geliefd en welkom te voelen. Daarbij gaat het er niet om dat je de ander behandelt zoals jijzelf behandelt wilt worden, maar dat je anderen behandelt zoals zij behandeld willen worden, stelt politieman…

Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf I Fleur Terpstra
Door Petra Hiemstra
Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf Fleur Terpastra

Hoogbegaafde kinderen leren vanzelf – In mijn praktijk ontmoet ik veel ouders van hoogbegaafde kinderen. Dat is ook logisch: de appel valt immers niet ver van de boom. De situaties waarin ouders met hun kinderen verzeild raken, zijn vaak net zo humoristisch en hilarisch (want: hele leuke, creatieve en unieke kinderen!) als dat ze vaak ook diep tragisch zijn. Sommige kinderen kunnen al lopen en zaken aangeven voor ze 1 jaar oud zijn. Veel van deze kinderen verheugen zich immens…

Blik Vooruit! En ontvang 1000 Euro voor een training naar keuze – voor rijksambtenaren
Door Petra Hiemstra
Biografie trauma werkboek

Blik Vooruit Scholingsregeling – Ben je rijksambtenaar en heb je zin in een opleiding in 2024? Vraag dan 1.000 Euro aan voor een training naar keuze! Werk jij drie jaar of langer in dezelfde functie bij het Rijk en vind je het tijd om iets nieuws te leren? Grijp nu je kans en maak gebruik van de scholingsregeling ‘Blik vooruit’ van het A&O Fonds Rijk. Bij Haagse Hoogvliegers kunnen we je vanuit deze regeling verschillende trainingen (zeg gerust: succesnummers) aanbieden:…

Cultuurdingetje, hè … ? Over vloerbedekkingslogica in organisaties en meer …
Door Petra Hiemstra

Cultuurdingetje, hè …? – Leiders van nu staan aan de lat als het gaat om hun organisatie 2100-proof maken. Talloze maatschappelijke vraagstukken vragen om een organisatie die daar actief mee aan de slag gaat. Toch valt de gewenste wendbaarheid en veranderbaarheid in de praktijk vaak tegen. Wat maakt organisatieverandering nu vaak zo lastig of taai? Omdat de organisatiecultuur veelal stevig in de vloerbedekking verweven zit! In haar boek  Cultuurdingetje he? legt auteur Maaike Thiecke de logica van die taaiheid uit.…

Oorbewustzijn als sleutel op het pad naar vrede en vrijheid
Door Petra Hiemstra

Oorbewustzijn “Je moet voorzichtig zijn met wat je vertelt. Sommige oren zijn tunnels. Je woorden gaan naar binnen en raken verloren in het duister. Sommige oren zijn platte pannen, zoals gouddelvers gebruikten bij het zoeken naar goud. Wat je zegt zal weggespoeld worden met de stenen. Je zoekt lange tijd tot je de juiste oren vindt. Tot die tijd zijn er vogels en lampen om tegen te praten, een geduldig doekje in cirkels wrijvend tot glans, en de langzame, geleidelijk…

Onder commissarissen – Wat maakt luisteren in de boardroom lastig?
Door Petra Hiemstra
Onder commissarissen Luisteren in de boardroom

Onder commissarissen – Wat maakt luisteren in de boardroom nu zo lastig?  In dit boek legt onderzoekster en boardroomevaluator Marilieke Engbers uit welke factoren de communicatie in de boardroom helpen en welke haar dynamiek verstoren. Nuttig. Ons land kent ongeveer 5000 Raden van Commissarissen (RvC) met 30.000 commissarissen. Al deze mensen zien erop toe dat bestuurders van ondernemingen handelen in het belang van onze samenleving als geheel, en in het belang van de aandeelhouders en andere stakeholders. Commissarissen fungeren als…

Een kudde pinguïns – Herkennen en aanpakken van systeemtrauma in je organisatie
Door Petra Hiemstra
Een kudde pinguïns boek Goof van amelsvoort boekbespreking

Een kudde pinguïns – Leidingnemen in posttraumatische groei in teams van Goof van Amelsvoort gaat over hoe je systeemtrauma in je organisatie kunt herkennen en aanpakken. Dit boek is een aanrader als jij, als leidinggevende, wilt leren hoe je jouw ‘sensitiviteit als hard skill’ kunt inzetten om de beschadigde relationele bedrading in je organisatie te herstellen. In dit artikel vraag ik Goof de belangrijkste punten uit zijn boek met je te delen’ en hoe je de de drie soorten moeheid…

Ongezien opgegroeid – Herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders
Door Petra Hiemstra

Ongezien opgegroeid – Herstel na een jeugd met narcistische, afwijzende of afstandelijke ouders – In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig mensen die als kind de diepe erkenning en waardering gemist hebben, die ieder mens nodig heeft. Bij sommigen van hen is zelfs sprake van emotionele verwaarlozing of zelfs mishandeling. Dat is vaak heel heftig en (intens) verdrietig. Recentelijk las ik drie boeiende boeken rond dit thema die ik graag met je deel: Ongezien opgeroeid en Emotioneel onafhankelijk van Lindsay C. Gibson…

Binnenkort een assessment? Dit is wat je wilt weten
Door Petra Hiemstra

Assessment – Heb je binnenkort een assessment? Dit is wat je wilt weten. Organisaties kiezen er regelmatig voor om (toekomstige) medewerkers of zakenpartners op assessment te sturen. Dit kan een beoordelingsassessment zijn (ben je geschikt voor de baan/klus?) of een ontwikkelassessment (waarin kun je je de komende tijd verder ontwikkelen?). Zeker in de bouw worden tegenwoordig aanbestedingen uitgeschreven die gericht zijn op SAMENWERKING voor een hele lange periode (denk: 15 jaar). Dan gaat het dus om enorme bedragen en belangen.…

Fotokunst: kijken is luisteren – Interview met abstract fotograaf Lisette Geel
Door Petra Hiemstra

Fotokunst: kijken is luisteren – Een ‘kiekje maken’ kan vrijwel iedereen. Het bijzondere, het schone of het bezielde ‘vangen’ en dat weergeven op een visueel aansprekende manier, vergt het oog van een kunstenaar. “Hoe vang je zo’n foto nu precies?” vroeg ik abstract fotograaf Lisette Geel-Gerssen (1971) in dit interview. Goed kijken heeft veel overeenkomsten met grootluisteren ontdekten we. door Petra Hiemstra, 17 augustus 2022 Fotokunst – goed fotograferen begint bij luisteren naar en gehoor geven aan je eigen talenten…

De-escalerend luisteren – Interview met Mohammed El Arrag
Door Petra Hiemstra

De-escalerend luisteren – Mohammed El Arrag (1965) groeide op in Marokko waar hij na zijn VWO 2 jaar Biologie en Geologie studeerde. Op zijn 24ste switchte hij naar Lucht- & Ruimtevaarttechniek in Delft. Om zijn studie te bekostigen werkte hij als sociaal werker in Rotterdam. Rond zijn 26ste kwam hij via zijn werk in aanraking met de politie die aan het werven was voor de Politie Academie. Op dat moment zocht de Politie specifiek naar Turkse en Marokkaanse mensen die…

Holistisch helen – het pad van genezing I Boekbespreking & verloting
Door Petra Hiemstra

Holistisch helen – het pad van genezing – Holistisch coach en trainer Dennis van Miltenburg laat zijn lezers in zijn prettig leesbare boek kennismaken met hoe hij intuïtief en gestructureerd de lichamen van zijn cliënten ‘leest en beluistert’. Het lichaam liegt niet, integendeel: het spreekt altijd de waarheid, is zijn overtuiging. Het boek is een aanrader voor iedereen die fysieke, mentale, energetische en emotionele wonden wil helen en het pad van genezing wil gaan bewandelen. Want genezing is geen wonder,…