Een persoonlijke gebruiksaanwijzing – heb jij ‘m al?
Door Petra Hiemstra
persoonlijke gebruiksaanwijzing handleiding

Wat is jouw persoonlijke gebruiksaanwijzing? Bij het begrip “gebruiksaanwijzing” denken we al snel aan een instructieboek(je) voor consumentenproducten, zoals voor je nieuwe Jura (héérlijke koffie!), televisie of telefoon. Als we in de volksmond spreken over “gebruikershandleiding” dan gaat het om grotere gebruiksvoorwerpen zoals auto’s, vliegtuigen of productiemachines. Als je zo’n ‘groot goed’ aanschaft krijg je naast de de gebruikershandleiding soms ook een specifieke installatiehandleiding of een onderhoudshandleiding. Waarom voorzien wij onszelf en elkaar eigenlijk zo weinig van een persoonlijke gebruiksaanwijzing?…

Persoonsgebonden BasisBudget van 6.000/12.000 Euro voor Waterschappers
Door Petra Hiemstra
Persoonsgebonden basisbudget medewerkers Waterschap Haagse Hoogvliegers

Persoonsgebonden BasisBudget – Werk je bij een Waterschap? Dan heb je mogelijk recht op 6.000 tot 12.000 Euro voor je persoonlijke ontwikkeling! – Lees hier meer! Conform de cao Werken voor waterschappen beschikken medewerkers tot 35 jaar over een Persoonsgebonden basisbudget (PBB) van ten minste € 12.000,-. Gedurende een periode van 5 jaar kan de medewerker dit budget besteden aan coaching, opleiding, ontwikkeling en loopbaan. Medewerkers van 35 jaar en ouder beschikken over een PBB van € 6.000,- dat gedurende…

Holistische Zorg Netwerk Nederland – hét waarde creërende netwerk voor HZ professionals in wording
Door Petra Hiemstra
Systeemopstelling Heel de Mens I Zorgsparen I Holistische Zorg I Haagse Hoogvliegers

Holistische Zorg Netwerk Nederland – hét leer/doe/deel/waarde creërende netwerk voor holistische zorgprofessionals en heelhuis-initiatiefnemers. Lieve mensen, de komende jaren wil ik me ervoor inzetten dat Nederland in 2030 tenminste: * 12 heelhuizen/leefstijlklinieken/gezondheidshuizen telt, inclusief; * 12 Centra voor Gezin & Geluk – die zich richten op optimale hechting tussen ouders en kinderen mogelijk mét 18 maanden riant betaald verlof voor ouders die zich dat wensen. Het HZNN is een overkoepelend netwerk in-wording dat alle voorlopers op dit gebied met elkaar wil…

Onder commissarissen – Wat maakt luisteren in de boardroom lastig?
Door Petra Hiemstra
Onder commissarissen Luisteren in de boardroom

Onder commissarissen – Wat maakt luisteren in de boardroom nu zo lastig?  In dit boek legt onderzoekster en boardroomevaluator Marilieke Engbers uit welke factoren de communicatie in de boardroom helpen en welke haar dynamiek verstoren. Nuttig. Ons land kent ongeveer 5000 Raden van Commissarissen (RvC) met 30.000 commissarissen. Al deze mensen zien erop toe dat bestuurders van ondernemingen handelen in het belang van onze samenleving als geheel, en in het belang van de aandeelhouders en andere stakeholders. Commissarissen fungeren als…

Het onverwoestbare kind – Hoe adopteerbaar ben jij? Boekbespreking Lillian B. Rubin
Door Petra Hiemstra

Het onverwoestbare kind – In mijn praktijk ontmoet ik regelmatig hoogvliegers die als kind niet de emotionele steun, stimulans en bedding hebben ervaren, die ze wel graag hadden willen hebben. Al in 1997 scheef Lillian B. Rubin het boek Het onverwoestbare kind. Het is een bundel van verhalen die inzicht bieden hoe kinderen hun verleden overwinnen. Sindsdien is het vele malen herdrukt. In dit artikel vat ik een aantal voor mij belangrijke inzichten samen, zodat jij er je voordeel mee…

Binnenkort een assessment? Dit is wat je wilt weten
Door Petra Hiemstra

Assessment – Heb je binnenkort een assessment? Dit is wat je wilt weten. Organisaties kiezen er regelmatig voor om (toekomstige) medewerkers of zakenpartners op assessment te sturen. Dit kan een beoordelingsassessment zijn (ben je geschikt voor de baan/klus?) of een ontwikkelassessment (waarin kun je je de komende tijd verder ontwikkelen?). Zeker in de bouw worden tegenwoordig aanbestedingen uitgeschreven die gericht zijn op SAMENWERKING voor een hele lange periode (denk: 15 jaar). Dan gaat het dus om enorme bedragen en belangen.…

Stevig staan in intense situaties – door Paula Kolthoff I Boekbespreking en verloting
Door Petra Hiemstra
Stevig staan in intense situaties boek Paula Kolthoff

Stevig staan in intense situaties – Kun je wat meer balans in je leiderschap gebruiken? Dan is dit recent verschenen boek over aandachtige aanwezigheid, belichaamd leiderschap en het ontwikkelen van een luistercultuur van Paula Kolthoff echt iets voor jou. We verloten twee exemplaren! boekbespreking & verloting door Petra Hiemstra, 31 augustus 2021 Stevig staan in intense situaties – waarom nu dit boek? Paula: “We leven in intense tijden. Zowel wereldwijd als in ons eigen bestaan vinden grotere en kleinere gebeurtenissen…

Bore-out door Marjo Crombach I Boekbespreking & verloting
Door Petra Hiemstra
bore-out

Bore-out I Boekbespreking & verloting – Sleep je jezelf iedere dag door een (jouw!) leven dat je nul energie geeft? Moet je jezelf steeds met veel moeite tot dingen zetten? Ervaar je je werk als eentonig, routinematig, onder je niveau, niet passend bij je interesses of saai? Heb je het idee dat je weinig invloed op keuzes hebt die gemaakt worden? Of dat de tijd eindeloos duurt? Kun je voor je gevoel niet uit de situatie ontsnappen terwijl je dat…

Het is allemaal jouw schuld! I Goed scheiden – hoe doe je dat?
Door Petra Hiemstra

Het is allemaal jouw schuld! – Goed scheiden – kan dat? Ja, dat kan. Willemijn van Strien schreef er een boek over. Haar boek is, juist door de heldere opbouw, ondersteunende illustraties en praktische oefeningen, écht een aanrader voor alle coaches, financials, juristen en advocaten die hun cliënten optimaal willen bijstaan op de moeilijkste momenten in het leven. Ook is het boek heel waardevol voor iedereen die nieuwsgierig is naar en wat er veelal onbewust allemaal meespeelt ‘van vroeger’ in…

Imposter Syndrome = Het ‘HELP, ik val door de mand!’ gevoel
Door Petra Hiemstra
Imposter Sydrome

Imposter Sydrome – Een van de vraagstukken die regelmatig opdoemt bij mijn (in de regel zéér slimme, bekwame, hoogbewuste) coachees is: Help! Ik ben bang om door de mand te vallen! Straks merken ‘ze’: “dat ik dom ben / dat ik het niet kan / dat ik het niet weet / dat ik niet zo goed-knap-briljant ben als ‘ze’ denken….” Hoe komt dat toch? En belangrijker nog: hoe raak je dit vervelende gevoel kwijt…? door Petra Hiemstra, 8 maart 2021…

Goed omgaan met druk – Succesvolle leiders hebben er een strategie voor
Door Petra Hiemstra

Goed omgaan met druk – Hoe doe je dat als leider? Slim en strategisch! Al tijdens mijn studies leerde ik: onder druk moet je mij niet hebben. Dan blokkeer ik. In grote dynamiek kan ik de boel niet goed overzien. En daar krijg ik (en daarmee ook mijn naasten) heel veel stress van. Ik heb lang van mezelf verwacht dat wél te kunnen. Ik verwarde leiderschap met leidinggeven. Nu weet ik dat deze twee heel goed náást elkaar kunnen bestaan.…

Onderdruk ondergraaft succes – Wat kun je daaraan doen?
Door Petra Hiemstra

Onderdruk ondergraaft succes in leven en werk – Wat kun je daaraan doen? In onze praktijk geven hoogvliegers regelmatig aan last te hebben van onderdruk. Het maakt hen lui en lethargisch. Niet fijn! En juist in de huidige tijd, waarin vele mensen het (nog) rustiger hebben dan hen lief is, kunnen ze de rust niet vinden. En verlangen ze naar meer leven in de brouwerij. Allereerst: waarom hebben hoogvliegers snel(ler) last van onderdruk? Zelf geven ze aan dat ze véél…

Omgaan met druk I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra

Omgaan met druk – We zijn druk, voelen druk en maken ons druk. Zowel in ons privéleven als op het werk spelen het leveren van prestaties, het voldoen aan ideaalbeelden en het vergelijken met anderen een steeds grotere rol. Druk hoort bij leven, het is niet iets wat opgelost of weggenomen kan worden. Wél kun je er op verschillende manieren mee omgaan. door Petra Hiemstra, 6 april 2020 Voor dit boek interviewden de auteurs, Roel Klaassen, Rob Boot en Robien…

Luisteren naar jezelf onder grote druk (zoals nu met de Corona crisis)
Door Petra Hiemstra

“Je moet afstand houden”, “Je moet thuisblijven”, “Je moet niet zo veel hamsteren”, “Je moet de regels rondom Corona opvolgen, anders ben je asociaal”. Enzovoort, enzovoort. Op dit moment wordt een enorme druk op ons uitgeoefend door anderen: door de overheid, door mensen die zeggen de waarheid in pacht te hebben, door je ‘gewone’ medemens. Veel mensen krijgen hier stress van. Voor een groot aantal van hen geldt dan dat ze niet meer rationeel nadenken, omdat ze bang zijn, alles…

Omgaan met druk I Boekbespreking & verloting
Door Petra Hiemstra

Omgaan met druk – We zijn druk, voelen druk en maken ons druk. Zowel in ons privéleven als op het werk spelen het leveren van prestaties, het voldoen aan ideaalbeelden en het vergelijken met anderen een steeds grotere rol. Druk hoort bij leven, het is niet iets wat opgelost of weggenomen kan worden. Wél kun je er op verschillende manieren mee omgaan. door Petra Hiemstra, 2 april 2020 Voor dit boek interviewden de auteurs, Roel Klaassen, Rob Boot en Robien…