Literatuurlijst Maatschappelijke Transformatie richting 2100
Door Petra Hiemstra

Literatuurlijst Maatschappelijke Transformatie – Bij Haagse Hoogvliegers onderzoeken we hoe we jouw leiderschap op persoonlijk, organisatorisch en maatschappelijk niveau kunnen verdiepen, verrijken en versterken. Hieronder deel ik de literatuur die we de afgelopen jaren in het kader van onze Leergangen Liefdevol Leiderschap & Maatschappelijke Transformatie verzameld en besproken hebben, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. Mocht je aanvullende tips hebben, deel ze graag en stuur een mail naar petra.hiemstra@haagsehoogvliegers.nl Literatuurlijst Maatschappelijke Transformatie Breng de verbeelding weer aan de…

Binnenkort een assessment? Dit is wat je wilt weten
Door Petra Hiemstra

Assessment – Heb je binnenkort een assessment? Dit is wat je wilt weten. Organisaties kiezen er regelmatig voor om (toekomstige) medewerkers of zakenpartners op assessment te sturen. Dit kan een beoordelingsassessment zijn (ben je geschikt voor de baan/klus?) of een ontwikkelassessment (waarin kun je je de komende tijd verder ontwikkelen?). Zeker in de bouw worden tegenwoordig aanbestedingen uitgeschreven die gericht zijn op SAMENWERKING voor een hele lange periode (denk: 15 jaar). Dan gaat het dus om enorme bedragen en belangen.…

Luisteren bij aanbestedingstrajecten loont! Het kan tot 8 jaar werk opleveren.
Door Petra Hiemstra

Luisteren bij aanbestedingstrajecten loont! Daarin speelt écht goed kunnen samenwerken en naar elkaar kunnen luisteren op verschillende lagen (hoofd, hart buik, omgeving, context) een steeds grotere rol. Deze kwaliteiten kunnen inschrijvers op aanbestedingen tot wel 8 jaar gegarandeerd werk opleveren … Niet meer: hoe ga jij dit oplossen? Maar: hoe gaan we dit samen oplossen? Voor een goed en langdurig onderhoud van de Maastunnel wil de gemeente Rotterdam een andere relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Geen afrekencultuur, maar samen verantwoordelijkheid…

De-escalerend luisteren – Interview met Mohammed El Arrag
Door Petra Hiemstra

De-escalerend luisteren – Mohammed El Arrag (1965) groeide op in Marokko waar hij na zijn VWO 2 jaar Biologie en Geologie studeerde. Op zijn 24ste switchte hij naar Lucht- & Ruimtevaarttechniek in Delft. Om zijn studie te bekostigen werkte hij als sociaal werker in Rotterdam. Rond zijn 26ste kwam hij via zijn werk in aanraking met de politie die aan het werven was voor de Politie Academie. Op dat moment zocht de Politie specifiek naar Turkse en Marokkaanse mensen die…

Bestel nu onze dichtbundel LuisterLiefde!
Door Petra Hiemstra

Begin mei verschijnt onze dichtbundel LuisterLiefde. Het is een pareltje geworden! De bundel telt 70 pagina’s en Leo Noordegraaf, directeur van de Luisterlijn, schreef het voorwoord. De bundel kost 25 Euro en dat is inclusief BTW en verzendkosten. Met je vooruitbestelling maak je mij/ons ontzettend gelukkig. Met je bestelling draag je bij aan onze liefste én gezamenlijke wens dat zoveel mogelijk mensen zich weer (helemaal) gezien, gehoord, erkend, geliefd en geholpen voelen. En dat wij allemaal de magie van het…

Universeel inclusief luisteren I Interview met Janine Koppers
Door Petra Hiemstra

Universeel inclusief luisteren – Janine Koppers (1983) bleek na haar middelbare school creatief genoeg én te eigen-wijs voor de kunstacademie. Na het behalen van haar Bachelor of Social Work in Den Haag kreeg ze ‘hersenhonger’ en studeerde ze een tijd Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tegelijkertijd volgde ze een opleiding intuïtieve ontwikkeling, healing en reading. In 2013 richtte ze haar eerste bedrijf Moksy op en in 2019 Roots of Me. Samen met haar partner Jakob staat ze mensen en…

Antropoloog gezocht – Boekbespreking & verloting
Door Petra Hiemstra
Antropoloog gezocht

Antropoloog gezocht – Een van de mooiste interviews die ik de afgelopen jaren heb gehouden, was het interview met de in duurzaamheid gespecialiseerde corporate antropoloog Walter Faaij over antropologisch luisteren en leiderschap. Dit interview verschijnt in mijn tweede boek  dat begin 2022 uitkomt. Speciaal voor iedereen die geïnteresseerd is in het vak antropologie schreef Walter samen met Laurens Bakker en Masja Cohen het boek Antropoloog gezocht. Het boek is een aanrader voor iedereen die wil weten wat antropologie is, welke…

De goede voorouder – Roman Krznaric I Boekbespreking
Door Petra Hiemstra

De Goede Voorouder – In zijn nieuwste boek schrijft publieksfilosoof Krnzaric over hoe we verder kunnen kijken dan onze eigen generatie lang is en hoe we kunnen groeien in onze rol als toekomsthouder. De belangrijkste vragen die we onszelf (en elkaar) moeten stellen volgens hem, zijn: Zijn we een goede voorouders? Wat zouden onze nazaten wensen dat wij beter voor hen gedaan hadden? Welk ‘legaat’ willen we voor onze kinderen creëren? Hoe kunnen we toekomstige generaties binnen onze cirkel van betrokkenheid…

Stevig staan in intense situaties – door Paula Kolthoff I Boekbespreking en verloting
Door Petra Hiemstra
Stevig staan in intense situaties boek Paula Kolthoff

Stevig staan in intense situaties – Kun je wat meer balans in je leiderschap gebruiken? Dan is dit recent verschenen boek over aandachtige aanwezigheid, belichaamd leiderschap en het ontwikkelen van een luistercultuur van Paula Kolthoff echt iets voor jou. We verloten twee exemplaren! boekbespreking & verloting door Petra Hiemstra, 31 augustus 2021 Stevig staan in intense situaties – waarom nu dit boek? Paula: “We leven in intense tijden. Zowel wereldwijd als in ons eigen bestaan vinden grotere en kleinere gebeurtenissen…

Volgend luisteren I Interview met Tjerk Bos
Door Petra Hiemstra

Volgend luisteren – Tjerk Bos (1980) – ‘Bij al het werk dat ik doe, is het mijn missie om de zichtbaarheid van mensen in de marge van de samenleving te vergroten. Ik ben geïnteresseerd in de vraag wat ervoor zorgt dat onze samenleving sommige mensen uitsluit. En in het verlengde daarvan hoe we in onze samenleving ruimte kunnen maken om iedereen op een passende manier een plek te bieden. Juist het werken met mensen met een meervoudige beperking heeft me…

Beschikbaar luisteren en leiderschap – Interview met Corine Jansen
Door Petra Hiemstra

Beschikbaar luisteren en leiderschap – Corine Jansen (1968) studeerde Communicatie en deed de TSM Businessschool. In 2013 studeerde zij aan de International Listening Association (ILA) af op ‘Listening to narratives of people who live with medical illness’. Zij was Nederlands eerste CLO, Chief Listening Officer, bij het Radboudumc en ontving de Hall of Fame Award in 2021 van de ILA. In het kort Luisteren is een ethische keuze; Jezelf beschikbaar maken voor de ander is best lastig; Goed luisteren is…

Luisteren in de publieke sector blijkt lastig I 10 excuses die dat verhinderen
Door Petra Hiemstra

Luisteren in de publieke sector I 10 excuses die écht goed luisteren in de publieke sector verhinderen  Van school tot gemeente, van ministerie tot ziekenhuis, van publieke organisatie tot overheid: al deze organisaties zijn bezig met het oppikken van signalen van hun doelgroepen. Zeker nu we in een tijd leven waar door de crisis de fysieke afstand groter is, nemen veel organisaties zich voor nóg beter te luisteren naar jongeren, ouderen, patiënten, bewoners, medewerkers en belangengroepen. Tegelijkertijd horen we heel…

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap – Interview met Paula Kolthoff
Door Petra Hiemstra

Lichaamsgericht luisteren en leiderschap loont – Paula Kolthoff (1964) werkt ruim 25 jaar als trainer, adviseur en coach. Haar missie is om leiderschap te versterken door lichaamsbewustzijn. Ze ontwikkelde Embodied Learning voor leiders en ontwerpt lichaamsgerichte oefeningen bij training, opleiding en leiderschapstrajecten. Ze laat individuen en organisaties ervaren dat leiderschap verdiept en versterkt wordt als je de wijsheid van je lichaam laat spreken. In 2021 bracht zij het boek ‘Stevig staan in intense situaties – Balans in je leiderschap met…

Esthetisch luisteren en leiderschap met stedenbouwkundige Hans Leeflang
Door Petra Hiemstra

Esthetisch luisteren en leiderschap – Hans Leeflang (1951) zet zich als stedenbouwkundige en ‘adviseur Ruimtelijke activering‘ al 45 jaar in voor het creëren van ruimte voor ontmoeting binnen de lokale en nationale ruimtelijke ordening. Hij pleit ervoor dat schoonheid wordt opgenomen als criterium bij bouwprojecten en de realisatie van groenprojecten, omdat een fraaie omgeving uitnodigt tot reflectie en voedend is voor de ziel en voor saamhorigheid. interview door Petra Hiemstra, 17 maart 2021 in het kader van ons boek Liefdevolle…

Antropologisch luisteren en leiderschap
Door Petra Hiemstra

Antropologisch luisteren en leiderschap – Walter Faaij (1984) is corporate antropoloog en founder van Green Culture Lab. Hij spreekt, schrijft en adviseert over duurzaamheid, diversiteit en inclusie, cultuur en cultuurverandering. Walter studeerde Culturele Antropologie in Utrecht en woonde drie maanden in Groenland om de sociale impact van klimaatverandering te onderzoeken. Hij begeleidt organisaties en bedrijven op het snijvlak van duurzaamheid en cultuurverandering. Interview door Petra Hiemstra, 17 3 2021, in het kader van ons boek Liefdevolle Leiders Luisteren Groot Corporate…